Lion, mijn lange weg naar huis – Saroo Brierley

Titel: Lion, mijn lange weg naar huis
Auteur: Saroo Brierley
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7936 7

Aangrijpend. Dat is het waargebeurde verhaal van Saroo Brierley. Op (ongeveer) zesjarige leeftijd raakte hij zijn broer kwijt op een station, ergens in India. Al zoekende raakte hij opgesloten in een trein, die vervolgens op reis ging. Pas in Calcutta (Kolkota) kon hij er weer uit.

Een kleine jongen, alleen op een druk station. Zonder te weten waar hij was, of vandaan kwam. Met bedelen en schooien hield Saroo zich in leven, tot hij werd gearresteerd en via een weeshuis terecht kwam in Australië.

Zijn adoptie-ouders voeden hem op en zorgen goed voor hem. Hij krijgt kansen die hij nooit had gehad. Maar toch… waar liggen zijn roots?

Met de komst van het internet begint hij opnieuw te zoeken. Vooral Google Earth is daarbij behulpzaam. En uiteindelijk slaagt hij erin te ontdekken waar hij vandaan komt.

Het waargebeurde verhaal van Saroo (wiens doopnaam “Leeuw” betekent, vandaar de titel “Lion“) is inmiddels verfilmd. Dev Patel (die van Slumdog Millionaires) was een voor de hand liggende keuze voor de hoofdrol. Sue Brierley, de adoptiemoeder van Saroo, wordt gespeeld door Nicole Kidman.

De film, die op 12 januari in de bioscoop zal draaien, zal waarschijnlijk niet aan een prijzenregen ontkomen. “Lion” heeft al een bult prijzen gewonnen en diverse nominaties verkregen.

Hoe kan het ook anders, met zo een sterk verhaal. Goed, de film slaat (getuige de trailer) her en der een wat emotionelere toon aan dan het boek, wat waarschijnlijk op het gemoed van de diverse jury’s raakt.

In het boek slaat Saroo Brierley echter op geen enkel moment een zielige of emotionele toon aan. Hij vertelt redelijk nuchter over zijn avonturen. Daarbij is opvallend met welk gemak hij zijn nieuwe werkelijkheid accepteert.

Misschien is het juist om die reden dat het zo raakt.

Het verhaal van Saroo Brierley is toegankelijk en schokkend. Je kunt je er zonder moeite in inleven en wordt tegelijkertijd blootgesteld aan onvoorstelbare armoede. Als je bij dit boek geen traan moet terugdringen, dan snap ik je niet.

Waardering: 9/10


Lees “Lion” zelf!

Bekijk de filmtrailer van “Lion” (2016)

Eén reactie

  1. Nele van MamaExpert

    Not my cup of tea – *liegendathetgedruktstaat*

    Hou de tissues maar al klaar en de BFF bij de hand. Je maakt me nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *