In de groene hel van Colombia РDavid B̦hm

Titel: In de groene hel van Colombia
Auteur: David Böhm
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0405 6

David Böhm is zoon van een Nederlandse man en een Colombiaanse moeder en groeit op als, zoals hij het zelf noemt “eeuwige zwerver”. In het boek “In de groene hel van Colombia” vertelt hij hoe hij als student in aanraking komt met sympathisanten van de FARC, het rebellenleger dat in Colombia zou strijden voor de rechten van het volk. Op de een of andere manier besluit hij, op zoek naar avontuur, naar Colombia te vertrekken om de situatie ter plekke zelf te ervaren. Hij wil eigenlijk tot de FARC toetreden en gaat mee op missie, maar knijpt er tussenuit als hij de kloof tussen het idealisme en de werkelijkheid ziet. Hij is geschokt als hij ziet dat de FARC niet echt meer strijd voor de vrijheid, maar zelf ook een onderdrukkende macht is geworden.

Op de vlucht voor de FARC komt hij op het idee dat hij, als deserteur, niet veilig is in Colombia. Dus treedt hij toe tot het leger, om dan in ieder geval de bescherming van wapenbroeders te hebben.

Böhm vertelt ons over zijn missies, maar doet hierbij niet alsof hij de grote held is.

Hij heeft ook geen hoogdravende woorden over het strijden voor de goede zaak. In tegendeel: hij verteld over de rauwe werkelijkheid. Het verhaal met alle kleuren, waarbij de interne strijd tussen menselijkheid en overlevingsdrang voelbaar wordt. Een verhaal ook, waarin hij laat zien dat de grens tussen goed en kwaad niet altijd even helder is. De onuitgesproken alliantie tussen leger en (illegale) paramilitaire bewegingen tegen de rebellen, maar ook de misdaden die sommige militairen zelf begaan. Alle smerigheid van de oorlog komt bovenborrelen, waarmee het een enorm confronterend verhaal wordt.

Uiteindelijk herkent David Böhm dat hij zijn laatste restje menselijkheid dreigt te verliezen. Hij wil het leger uit. Maar zelfs dat brengt risico’s met zich mee!

De enige vraag die bij mij echter achterblijft: waarom heeft Böhm voor het leger gekozen? Hij had gewoon terug kunnen keren naar Nederland. Dus waarom heeft hij uiteindelijk voor de oorlog gekozen? Ik blijf moeite hebben dit te begrijpen, zelfs al heb ik ooit een carriére als beroepsmilitair overwogen.


Lees “In de groene hel van Colombia” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *