Ik ben alleen – Marilyn Monroe

Titel: Ik ben alleen
Auteur: Marilyn Monroe
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8723 0

Marilyn Monroe is een icoon. Zelfs mensen die geboren zijn lang nadat ze stierf, kennen de beeltenis van Marilyn. Ze is bekend van films en foto’s, maar vele weten niet dat ze ook veel schreef. In “Ik ben alleen” zijn haar schrijfsels gebundeld.

Je vindt in het boek dagboekfragmenten, maar ook gedichten en notities. Bij de fragmenten staat soms ook een uitleg over de context van het fragment. Voor mensen die al wat over Marilyn Monroe weten, zal het helpen de teksten te plaatsen. Wie Marilyn Monroe eigenlijk alleen van afbeelding kent, zal door de context wat meer over haar te weten komen.

Het boek is opgedeeld in delen. Elk deel, dat bestaat uit fragmenten uit dezelfde bron, wordt voorafgegaan door een beschrijving van Marilyns leven op dat moment en wat achtergrond over de fragmenten die volgen. Zo zijn er persoonlijke aantekeningen uit 1943, notities uit zwarte, zogenaamde Record-schriften en uit een rood Livewire-schrift, briefpapier van onder andere het Waldorf Astoria en losse fragmenten. Ook is achterin zelfs een lijst opgenomen met antwoorden die Marilyn ooit voor een interview had opgeschreven. Ze wilde namelijk van tevoren inzage in interviews. Uit de fragmenten blijkt dat Marilyn vaak onzeker, bang en depressief was. Wat voor anderen misschien ook nieuw kan zijn, is dat Marilyn Monroe ook slim was. Ze was ontwikkeld, las veel en volgde colleges aan een universiteit. In het boek zijn dan ook aantekeningen over de Renaissance te vinden.

Ik kende Marilyn Monroe alleen van haar afbeelding en was dan ook erg benieuwd naar deze fragmenten. Ik wilde wel eens meer over haar weten. Vaag had ik wel eens over haar dood – zelfmoord – gehoord en ik was dan ook wel nieuwsgierig naar de fragmenten. In dat opzicht stelde het boek me zeker niet teleur. Er zijn ontzettend veel teksten van Marilyn in het boek verzameld, voorzien van uitleg, zodat ik wat meer over Marilyn Monroe te weten kwam. Daarnaast is het boek overzichtelijk ingedeeld, met een afdruk van de originele tekst, de Engelse tekst en daarbij ook nog eens de Nederlandse vertaling. Het is een prachtig boek voor wie meer over Marilyn weten wil, maar als je iets moois wil lezen, is het boek minder. De teksten zijn soms lastig te volgen en onduidelijk geschreven, bij sommige komt dat doordat ze erg geëmotioneerd was. Andere teksten zijn gewoon niet zo goed geschreven en dat vond ik vooral bij de gedichten. Ze zijn mooi om te lezen als je weet dat Marilyn Monroe ze geschreven heeft, maar op zichzelf staand hebben de gedichten weinig literaire waarde. Al met al biedt het boek een waardevolle schat aan informatie over Marilyn Monroe, doordat het nooit eerder gepubliceerde teksten zijn van Marilyn zelf. Begrijpelijk voor iedereen, ook voor wie nauwelijks iets over Norma Jeane (haar echte naam) weet.


Lees “Ik ben alleen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *