Bowie, de biografie – Wendy Leigh

Titel: Bowie, de biografie
Auteur: Wendy Leigh
Uitgever: Brandt
ISBN: 9789492037015

David Robert Jones, geboren in 1947, is bij het grote publiek beter bekend als David Bowie. Zijn invloed op de rock- en popmuziek is moeilijk te overschatten. Reden voor Wendy Leigh om een biografie aan de artiest te wijden.

Leigh is fan, zoveel is duidelijk. Groot fan. De dankbaarheid voor de revoluties die Bowie heeft gestart is groot, of het nu om muzikale vernieuwingen gaat, of om sexuele revoluties.

Grappig genoeg lijkt de sexuele component van het Sex’n’drugs’n’rock’n’roll de grootste factor in het boek, de drugs de tweede en de muziek eigenlijk pas de laatste. Want Bowie had volgens Leigh een sexuele moraal die niet conventioneel was. Hij had er ook geen moeite mee om sex te gebruiken om anderen aan zich te binden en zijn doelen te bereiken. En dat vindt Leigh schijnbaar nog veel interessanter dan de invloed van dit icoon op de muziek.

Maar verwacht geen dampende sexscenes, het blijft allemaal wat oppervlakkig. Zo van “David had sex met X terwijl zijn vrouw toekeek” of “Zijn vrouw lag ondertussen met Y tussen de lakens”. Of her en der de vermelding dat Bowie wel heel groot geschapen zou zijn.

Misschien leuk om te weten als je een fan of groupie bent, maar ik ben te mannelijk (en hetero) om groupie te zijn en net te jong om zijn hoogtijdagen (of die van Ziggy Stardust) bewust meegemaakt te hebben.

Dit betekent niet dat ik het lezen van “Bowie, de biografie” als een straf ervaren heb. Zeker niet. Het is een interessant verhaal, zolang je tussen de roddels en dergelijke heenleest. Maar vooral fans zullen dit boek weten te waarderen.

Die zullen ook makkelijk over de verbeterpunten van het boek heenstappen. Zoals het hak-op-de-tak-springen. Soms lijkt het alsof Leigh vooral alle anekdotes wil vertellen. Hierdoor zit er niet altijd een duidelijke lijn in de hoofdstukken, al schetsen de anekdotes natuurlijk wel een beeld van de persoon en zijn belevingswereld.

Lastiger, ook voor de fans, is de ingewikkelde zinsbouw die Leigh af en toe over ons heenstort: “Achteraf kunnen de impact van Davids achteloze homo-erotische moment met Ronno, hun tastbare seksuele chemie en de ambiguïteit over de geaardheid van twee mannen met een onmiskenbare machostoerheid, nota bene ten overstaan van vijf miljoen kijkers, niet genoeg worden benadrukt” (p.165). Mijn docente Nederlands (toevallig met een naam die sterk lijkt op die van de uitgever) zou de rode pen tevoorschijn hebben gehaald en me de les hebben gelezen over het gebruik van teveel bijzinnen en tang-constructies. Om me vervolgens opdracht te geven die zin om te schrijven naar drie kortere zinnen.

Helaas zitten er meer van dit soort moeilijk (of niet) leesbare taalmartelingen in deze biografie, die de leesbaarheid van “Bowie, de biografie” bepaald niet ten goede komen. Maar goed, dat zal de doelgroep waarschijnlijk geen moer kunnen schelen…

Waardering: 4,5/10


Lees “Bowie, de biografie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *