Amy, mijn dochter – Mitch Winehouse

Titel: Amy, mijn dochter
Auteur: Mitch Winehouse
Uitgeverij: VIP
ISBN: 978 94 005 0181 2

Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse. Amy was pas een paar jaar eerder, in 2008, doorgebroken als zangeres met een geheel eigen geluid. Haar muziek ontketende bij een wereldwijd publiek een grote liefde voor de jonge Britse vrouw. Toch kwam ze vooral in de publiciteit door drugs- en alcoholmisbruik.

Nu, een jaar na het overlijden van Amy Winehouse, brengt uitgeverij VIP het boek “Amy, Mijn Dochter, waarin vader Mitch Winehouse het verhaal van zijn familie vertelt. Mitch zingt zelf ook, maar verdient zijn geld door taxi te rijden. Als je het boek “Amy, mijn dochter” leest, vraag je je echter af hoe hij in zijn levensonderhoud kon voorzien, want hij lijkt zich vooral bezig te hebben moeten houden met het helpen van zijn dochter.

“I love live, I live to love”, zo leest Winehouse Sr. in een oud schoolschrift van zijn dochter. Uit het boek komt een beeld naar voren van een lieve, getalenteerde meid, die verkeerde vrienden had en op de verkeerde mannen viel. Vooral Blake Fielder-Civil komt er bijzonder slecht vanaf, aangezien Mitch Winehouse deze man “in en in slecht” noemt en hem als de oorzaak ziet van alle verslavingsproblemen van zijn dochter.

“Amy, mijn dochter”
is een verrassend openhartig boek. Eerlijk, confronterend en ontroerend. Een boek wat ik eerlijk gezegd wat morbide vond: om nou een boek te schrijven en geld te verdienen aan de dood van je dochter, dat gaat toch wel ver. Maar eerlijk is eerlijk: Mitch Winehouse vertelt op een manier die even meeslepend is als de muziek en het leven van zijn dochter. Ongetwijfeld is dit ook een boek waar mensen met verslaafde familieleden steun aan kunnen vinden.

Daarnaast verhoogt het de waardering voor de muziek, als je weet welke achtergrond er bij de liedjes hoort. Oké, de teksten blijven (althans voor mij) absoluut onbegrijpelijk, maar de emotie uit de songs kan ik nu een stuk beter plaatsen.

Amy Winehouse overleed in 2011 op 27-jarige leeftijd, op een moment dat het leek alsof ze haar alcoholverslaving te boven zou komen. De doodsoorzaak is vastgesteld als een alcoholvergiftiging.

Waardering: 7,5/10


Lees “Amy, mijn dochter” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *