Veel gekker kan het niet worden, het eerste boek over Geert Wilders – A. Blok en J. van Melle

Titel: Veel gekker kan het niet worden, het eerste boek over Geert Wilders
Auteur: Arthur Blok en Jonathan van Melle
Uitgeverij: Just Publishers
ISBN: 978 90 77895238

“Veel gekker kan het niet worden”, deze uitspraak typeert het publieke beeld van Geert Wilders, de politicus die door grote delen van de bevolking op handen wordt gedragen, en bij andere grote delen van de bevolking grote gevoelens van afkeer oproept. Vlak na de Europese Verkiezingen, waar zijn partij de Partij voor de Vrijheid (PVV) een grote zege haalde, ontving ik het boek dat Arthur Blok en Jonathan van Melle over het fenomeen Geert Wilders, maar ook over de mens Geert Wilders schreven.

Doel van de auteurs was om een dieper inzicht in de wereld van Wilders te geven, voorbij de one-liners waarmee hij het debat zo vakkundig naar zich toe kan trekken. Wat drijft Wilders? Waar komt hij vandaan? Wat was nu de hele gang van zaken rondom zijn vertrek uit de VVD? De auteurs willen er voor zorgen dat “in de gedachten van mensen die angst hebben voor zijn retoriek een beeld onstaat van iemand die geen kwade duivel is, maar gewoon een mens” (citaat pagina 14). Deze zin gaf me even het gevoel dat ik hier te maken had met echte Wilders aanhangers, maar dit gevoel blijkt in het boek onjuist. Integendeel, de auteurs stellen zich journalistiek correct op en vliegen zelfs naar het Midden-Oosten om mensen die Wilders kennen persoonlijk te interviewen.

Het beeld dat uit al deze interviews opkomt is een beeld dat totaal verschilt van wat de dagelijkse media ons voorschotelen. Mogelijk is dat de reden dat Wilders zijn medewerking aan het boek halverwege het project stopzette. Medewerking die hij eerder hartelijk toezegde. Sowieso ontstaat het beeld dat Wilders de media voor zijn karretje spant, door alleen te verschijnen wanneer het hem uitkomt.

Nadat ik dit boek heb gelezen, is mijn hele idee over Geert Wilders verandert. Die one-liners, die harde uitspraken, dat opzoeken van confrontaties, het lijkt er haast op dat deze zaken deels worden gedreven door de politieke principes van de PVV (oftewel de Groep Wilders, oftewel Geert Wilders de politicus, maar ook voor een grootdeel voortkomen uit een latent gevoel van onzekerheid. Jawel, onzekerheid. Uit de interviews komt sterk een beeld naar voren van een man die behoefte heeft aan bevestiging en die bij uitblijven hiervan nog harder zijn best gaat doen. Een man die -door zijn onzekerheid- dominante trekjes ontwikkelt, die samen met zijn passie voor zijn thema’s een politicus vormen die als een neushoorn op zijn doel afstormt.

Bij het hoofdstuk waarin professor Wim Couwenberg (voormalig hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Erasmus universiteit) aan woord komt, kreeg ik zelfs een beetje medelijden met Wilders. Want, zoals de professor betoogt, hij heeft nu het politieke tij mee. Maar wat gaat Wilders doen ná de politiek? Waar kan hij nog heen? Waaraan kan hij dán zijn identiteit nog ontlenen? En nog erger: volgens de professor -en anderen- is Wilders zich daarvan bewust.

Geert Wilders is dus een complexe persoonlijkheid: overtuigd van zijn ideeën, staand voor zijn standpunten, en dominant politicus aan de ene kant. Onzeker en kwetsbaar aan de andere kant. Ik hoop voor hem dat hij -naast de politiek- ook nog iets anders kan oppikken, zodat hij niet instort wanneer de politiek voor hem voorbij is. Want dat de politiek voor hem afloopt, zoals voor elke politicus, dat is één ding dat zeker is.

“Het kan niet gekker worden”, het eerste boek over Geert Wilders, is wat mij betreft een echte aanrader. Voor de fan van Wilders, voor de tegenstander van Wilders, voor iedereen met ook maar enige interesse in de politiek, maar ook voor iedereen die de psyche van de mens fascinerend vindt.


“Het kan niet gekker worden” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.