Sofa Sessies – Marian Mudder

Titel: Sofa Sessies, hoe therapie mij niet heeft geholpen en vooral waarom niet
Auteur: Marian Mudder
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 978 90 263 3759 8

Marian Mudder kampt als jongvolwassene al met angsten en depressies. Op haar 28e besluit ze hulp te zoeken. Ze volgt de ene na de andere therapie. Maar geen enkele lijkt te helpen. Eerder gaat ze dieper in de put. In “Sofa Sessies” vertelt ze over al deze therapieën. De subtitel “hoe therapie mij niet heeft geholpen en vooral waarom niet” vat de toon van dit boek al prima samen.

Mudder beschrijft alle vormen van therapie die ze heeft gevolgd door eerst een kort citaat van een “deskundige bron”. Zo leren we wat Speyertherapie moet opleveren, doet ze iets met hypnose en is er een man die heel ernstig kijkend met allerlei flesjes in de weer is. Ze beschrijft haar ervaringen op humoristische, maar confronterende manier. Sommige therapeuten blijken regelrechte charlatans te zijn, andere zijn lijken gewoon goed-bedoelend maar volstrekt incompetent.

Meer dan eens komt een therapeut met een “observatie” waarmee hij de client juist in de schulp drukt of de problematiek verergert.

Niet alle therapeuten waren slecht, gelukkig niet, maar die professionals die wel resultaat boekten komen slechts in het nawoord aan bod. Waarschijnlijk omdat hun therapie geen leuk leesvoer zou opleveren of iets dergelijks.

In haar laatste hoofdstuk vertelt Mudder hoe ze erin slaagt toch wat zelfcompassie op te bouwen. Dit stuk leest als een gemiddeld artikel in de Happinez, alsof het zo makkelijk is. De boodschap die dit lijkt uit te dragen is dat de therapie niets doet en je het zelf moet oplossen. Op zich waar, maar het wil er bij mij niet in dat al die therapieën, zelfhulpboeken, cursussen en weet-ik-wat niet op de een of andere manier een bijdrage aan dit inzicht hebben geleverd. De stelling dat therapie haar niet heeft geholpen is dus niet voldoende onderbouwd om overeind te blijven. En het “waarom” van een niet-werkende therapie moeten we als lezer eigenlijk zelf maar tussen de regels door lezen.

Dus of Marian Mudder het hele concept van therapie met “Sofa Sessies” nu echt recht doet. Het boek is grappig, bij vlagen hilarisch. Maar ik zou het niet voor “waar” aannemen.

Waardering: 6,5/10


Lees “Sofa Sessies” zelf!

 

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

2 reacties

  1. Hmm, dit lijkt me interessant boek al vind ik het wel lastig als mensen zich op zo’n manier afzetten tegen specialisten..

  2. Klinkt als een interessant boek, al had ik denk ik liever de verhalen van de ‘goede’ professionals er ook tussen gehad voor een beter beeld. Ik snap haar visie op je moet het zelf doen wel, maar dat is helaas niet voor iedereen zo makkelijk anders waren er natuurlijk geen therapeuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.