Poco a Poco – May Peters

Titel: Poca a Poco, verhalen uit Puerto Rico over muziek, cultuur en persoonlijke groei
Auteur: May Peters
Uitgever: Totemboek
ISBN: 978 94 916 8324 4

May Peters houdt van muziek. En dan vooral van de heerlijke, vlotte, dansbare Latin muziek. En dan het liefst de muziek van de straat zoals die in Puerto Rico gespeeld wordt. Als ze voor het eerst de kans krijgt om in Puerto Rico onderzoek te doen naar “de rol van de muziek in de culturele identiteit van de Puerto Ricaan” is dat het begin van een aanhoudende liefde voor het land en de bewoners ervan.

In “Poco a Poco, verhalen uit Puerto Rico ove rmuziek, cultuur en persoonlijke groei” vertelt ze over haar belevenissen in het Caribisch land. Over de clash tussen de Mañana-mentaliteit en de Nederlandse neiging alles te willen controleren. Over de overeenkomsten tussen haar Limburgse roots en het Carnival. En dat alles tegen de achtergrond van haar successen als trombonist.Wat opvalt aan het boek is dat May Peters honderduit verteld. Ze is enthousiast over haar leven. En dat merk je.

Helaas komt dat de leesbaarheid van het boek echter niet ten goede. Te vaak ontbreekt een logische opbouw, waardoor je pas aan het eind van het hoofdstuk ontdekt waarom ze nu eigenlijk daar-en-daar was. Veelvuldig wordt de lijn in het verhaal doorbroken voor een zijpaadje, waardoor je als onschuldige lezer volledig de draad kwijt raakt. Voeg daaraan toe dat er veel Spaanse termen worden gebruikt, die niet allemaal toegelicht worden, en de verwarring is compleet. En dan spreek ik nog een (heel klein) beetje Spaans ook nog.

Het is niet uniek voor een muzikant die een boek schrijft om te komen met iets dat lastig te lezen is. Mogelijk leven muzikanten intuitiever. Zijn ze beter in staat tot vrije associatie. Maar om die associatie te kunnen volgen, heb je voorkennis nodig. Voorkennis die de gemiddelde lezer niet zal hebben. Voor mij als leek leest het boek dan ook nogal hak-op-de-takkerig weg. Een echte rode draad blijft achterwege. Of het moet zijn dat May op zo een beetje elk feestje de trombone tevoorschijn mag halen en altijd een groot succes is.

Niet alleen binnen de hoofdstukken lijkt de rode draad te ontbreken. Ook tussen de hoofdstukken onderling lijkt af en toe weinig verband. Zo zien we haar in het ene hoofdstuk de Wetten van Wet van de Minste Weerstand ervaren. Dan blijkt, in het oog van tegenslag op tegenslag, haar Boeddhistische ervaring in de aanvaarding van de Dharma. Twee hoofdstukken verder schiet ze evenwel zwaar in de stress omdat ze schade heeft gereden. Zonde van het geld, maar vooral “een deuk in mijn imago als uitmuntend chauffeur” (p.85).

Kortom, de vertelling schiet alle kanten op. Ik stel me haar voor als iemand die, met een Medalla biertje in de hand, ronduit boeiend kan vertellen. Iemand die kan inspelen op haar publiek. Met de juiste mimiek, intonatie en op de juiste momenten een seconde stilte.

Op papier, helaas, toch wat minder.

Waardering: 5/10


Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Eén reactie

  1. Wees welkom op de Facebook pagina van Poco a Poco https://www.facebook.com/coquipromotions/ En daar vind je tv en radio opnamens, foto’s en recensie’s. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.