Mijn Leven in de Hel – Sarah Forsyth

Titel: Mijn Leven in de Hel
Auteur:
Sarah Forsyth
Uitgeverij:
Arena
ISBN:
978 90 8990 097 5

Het boek “Mijn leven in de Hel” doet zijn naam eer aan. In het boek duik je inderdaad een hel binnen. Een hel die voor sommige mensen zo hedendaags is, dat het bijna onvoorstelbaar is. In tegenstelling tot veel andere boeken die over onderdrukking van vrouwen in niet-westerse landen gaan, gaat “Mijn leven in de Hel” over een gewoon Europees meisje dat, nog voordat ze de leeftijd van een volwassen vrouw bereikt, de meest ondenkbare gruwelijkheden moet doormaken. En dat in een moderne Europese stad die nog steeds van overal op de wereld toeristen trekt. Ironisch genoeg vaak toeristen die deze stad, Amsterdam, bezoeken voor de kick die ze krijgen als ze een coffeeshop inlopen of openlijk naar de prostituees in de Rosse Buurt staren.

Sarah Forsyth is net 19 jaar oud en werkt als kinder- en bejardenverzorgster in een kleine stad in Engeland. Ze had een moeilijke kindertijd met een gewelddadige vader die zijn dochter regelmatig mishandelde eb misbruikte. Maar Sarah kon die tijd achter zich laten en wil nu niets liever dan een nieuw leven beginnen. Als ze een advertentie leest van een Amsterdamse creche die op zoek is naar een kleuterverzorgster, is dit de ideale kans voor haar. Na een serieus interview wordt ze aangenomen en gauw op het vliegveld van Schiphol verwacht.

Maar op de dag van aankomst in Schiphol verandert Sarahs hele leven in een afschuwelijke ellende. Er is geen creche, ze is met een truc naar Nederland gelokt en wordt door haar pooier nu in de prostitutie gedwongen. Elke dag moet ze zich tentoonstellen achter een van de vele ramen op de Wallen. Vaak moet ze 15 klanten op een dag “bedienen”. Als er te weinig geld binnen komt, hangt haar een zware mishandeling of zelfs de dood boven het hoofd.

De politie spant grotendeels samen met de goed-georganiseerde pooiers en bieden geen hulp. De enige ontsnapping die Sarah kent, is het verdoven van haar pijn en lijden met drugs. Zo leidt ze een bestaan, waarbij ze de toeristen leert verachten en mannen in het algemeen leert haten en vrezen. Totdat ze op een dag een kans ziet om te onstsnappen.

Sarah Forsyth vertelt in ‘”Mijn Leven in de Hel'” haar eigen (waargebeurde) verhaal. Inderdaad, het is een verhaal vol ellende. Het is gewoon ongelofelijk wat een vrouw allemaal aangedaan kan worden. En dat gewoon in onze hedendaagse maatschappij. Zij is echter lang niet de enige die dit soort dingen moet ervaren.

Het boek eindigt met een epiloog over hoe in Engeland prostitutie en misdaad nog steeds ongestoord kunnen voortwoekeren. Ook vertelt deze epiloog hoe er niet alleen buitenlandse vrouwen naar Europa worden gehaald, maar dat de sekshandel ook de andere kant op gaat. De Nederlandse Rosse Buurt is zo’n plek waar seksslavernij nog steeds tot de orde van alledag behoort.

Het ergste is nog dat, juist door de veelgeroemde tolerantie van de Nederlanders, ook hier niet voldoende wordt ingegrepen. Zoals in het boek wordt gezegd, verdient de stad Amsterdam te goed aan de toeristen om prostitutie en drugs te streng aan te pakken en de politie verdient nog wat extra centjes als ze de misdaad af ten toe door de vingers zien.

Hoe gruwelijk en schokkend het verhaal ook is, het brengt toch de waarheid aan het licht. Een waarheid die door veel mensen wordt verdrongen.


“Mijn leven in de Hel” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.