Lydia Gouardo – Iedereen wist het


Titel: Iedereen wist het
Auteur: Lydia Gouardo
Uitgever: Arena
ISBN: 978 90 8990 053 1

Geschreven met een gruwelijke perfectie en een afstotelijke detaillering. 
Het getergde, gepijnigde, gemolesteerde en verwaarloosde kind.
 De verkrachte, verachtte, bruut mishandelde, gemartelde: “Seksobject, een voortplantingsmachine en betaalmiddel” (p.175), een tiener zonder een echt leven. De levenloze volwassene, de verloren ziel, de vastgebonden, moeder van 6 kinderen door verkrachting van haar vader, de afgenomen levensvreugd en de in de steek gelaten vrouw.

Lydia woont als vier jarig meisje samen met haar oudere broer Bruno en jongere zusje Nadia in een pleeggezin, haar biologische moeder kent ze niet en haar vader zit in de gevangenis. Op een avond gooit haar vrijgekomen vader het pleeggezin overhoop en eist Bruno, Lydia en Nadia op, vanaf die dag is niet alleen het pleeggezin overhoop gegooid maar ook het leven van de jonge Lydia en haar broer en zusje. 

De mishandelingen beginnen al op een vroege leeftijd, zowel door haar stiefmoeder als haar vader: “Ze pakte een borstel en begon uit alle macht mijn benen te boenen, waarbij ze grote lappen bloederige huid afrukte” (p.44). Door haar vader word Lydia op de meest gruwelijke manieren verkracht, misbruikt, mishandeld en geketend.

Op haar 18e jaar begint zich een nieuwe gruwelijke wending te ontwikkelen: “Je bent nu oud genoeg om kinderen te krijgen en die zullen er komen, ’legde hij me uit. ’We zullen weer een echt gezin worden” (p.100). Na deze gruwelijke, afschuwelijke, pijnlijke en emotionele verkrachtingen bindt hij Lydia met de benen omhoog en laat haar dagen lang creperen van de pijn.

Veranderingen

Marianne, een meisje dat Lydia had leren kennen bij de supermarkt kwam bij hen wonen. Al snel krijgen Lydia en Marianne een sterke band, Marianne heeft Lydia onder haar hoede genomen. Hoewel Lydia haar zes kinderen verkregen uit brute en ruwe verkrachtingen door haar vader niet mag zien, aanraken of maar mag aankijken, beginnen er zich positieve veranderingen te vormen door de komst van Marianne. Langzaam bloeien zowel Lydia als de kinderen een klein beetje op. Echter, na de dood van haar vader wil Lydia nog maar een ding, zelfmoord plegen. Dit is wat ze haar vader heeft beloofd en dit is wat ze zal doen!. Echter, toch wil ze ook haar gelijk halen, het onrecht wat haar is aangedaan aan het licht brengen. Alles boven alles wil ze de wet haar gerechtigheid over hun allen laten neerdalen.

Emoties

“Iedereen wist het”, verteld door Lydia Gouardo is een boek wat je niet zomaar loslaat. De pijnlijke en gruwelijke gebeurtenissen rondom het nog kleine meisje zijn ronduit wanstaltig en niet te bevatten. Gedurende de levensjaren van Lydia neemt de duistere sfeer, het verdriet, de wanhoop, woede en het medeleven je mee in het boek. Je wilt weten wat er gebeurd, zal het beter worden, zal Lydia voor zichzelf opkomen? Zal ze ontsnappen aan deze terror?

Je emoties worden alle kanten opgegooid. Dit is een boek waar je sterk voor in je schoenen moet staan om het uit te lezen. Gouardos boek  grijpt je bij de keel en vermengt zich met het bloed dat door je hart pompt. Dit verhaal, dit aangedane leed, roept bij mij vele vragen op. Zoals: “Wat gaat er in het hoofd van de dader om?”, “
Waarom handelt de dader zoals hij handelt?” En als rode draad: “Waarom zo monsterlijk!?” Dit zijn dezelfde vragen die ik kreeg toen ik het boek van Sabine Dardenne “Ik was twaalf en ik fietste naar huis” wat over de ontvoering door Marc Detroux gaat en het boek van Natascha Kamphush “De diefstal van mijn jeugd” wat over het gevangenschap van Natascha Kamphusch gaat.

waardering: 8/10


Lees “Iedereen wist het” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.