De Infiltrant – Robert Mazur

Titel: De Infiltrant, undercover bij de meest gevreesde drugsmaffia
Auteur: Robert Mazur
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0617 2

Al sinds ik me kan herinneren is er een oorlog gaande. De War on Drugs. Ik ken deze oorlog vooral uit films, of uit series zoals Miami Vice. Robert Mazur kent de oorlog vanuit persoonlijke ervaring. Hij was het namelijk, die eind jaren ’80 een nieuwe identiteit aannam. Niet langer was hij Robert Mazur, de douane-beambte. Nee, hij werd Robert Musella, telg van een invloedrijke maffia-familie en verantwoordelijk voor het beheer van het familie-kapitaal. Vanuit die rol kon hij toveren met geld. Zijn meest geliefde truc: het omzetten van zwart geld in witgeld.

Hij benadert drugskartel van Pablo Escobar met een nieuwe manier om geld wit te wassen. Langzaam bouwt hij een vertrouwensband op en de miljoenen beginnen te stromen. Wat begon als een simpele operatie om dealers op te pakken, wordt al snel een onderzoek waarin de hele financiële sector onder de loep komt te liggen.

Het blijkt dat de sector door en door verrot is. Ze werken mee aan het witwassen. Niet onbewust, maar in het volle besef van wat ze doen. Ondertussen moet Mazur zijn best doen niet door de mand te vallen. Dit wordt extra bemoeilijkt doordat elementen binnen de Amerikaanse overheid soms iets teveel op zoek zijn naar publiciteit.

Na een paar jaar bewijsmateriaal verzameld te hebben, sluit het net zich en worden de betrokkenen opgepakt. Mazur is inmiddels het politieke gedoe bij de douane zat en zoekt een andere baan, waarin hij zijn War on Drugs kan voortzetten. Maar heeft dit zin?

Die laatste vraag is wat het meest blijft hangen. Heeft de strijd zin? Als alle banken eraan meedoen, als de boetes die banken krijgen “slechts” een paar ton of miljoen zijn? Heeft het zin, wanneer de hele witwasoperatie ook voor de Amerikaanse bancaire sector van levensbelang is? De hele complexiteit van de financiële operaties valt in het niet bij die ene vraag.

Daardoor blijf je als lezer, toch al enigszins verdwaasd door alle ontwikkelingen, namen en trucjes, achter met vraagtekens. Heeft de War on Drugs zin? Of moeten we de boel gewoon legaliseren? Ik heb geen idee. Wel is me duidelijk dat Mazur een spannend leven heeft geleid. Spannender dan de meesten van ons zouden willen leiden. Een leven ook, waar het gezin Mazur ook een grote prijs voor heeft moeten betalen. Gelukkig niet de Hoogste prijs, maar toch…

“De Infiltrant” is geen makkelijk boek om te lezen. Maar wel uitermate interessant.

Waardering: 7,5/10


Lees “De infiltrant” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.