Ik moest mijn land ontvluchten – Vesna Maric

Titel: Ik moest mijn land ontvluchten
Auteur: Vesna Maric
Uitgeverij: Arena
ISBN: 978 90 8990 088 3

Vesna Maric is vooral bekend als auteur van diverse Lonely Planet reisgidsen; o.a. voor Cyprus, Kroatie en de westelijke Balkan. Zelf is ze geboren en opgegroeid in Bosnië-Hercegovina. Op 16-jarige leeftijd moest ze het land vanwege de oorlog verlaten.

In haar boek “Ik moest mijn land ontvluchten” beschrijft Vesna Maric het begin van de oorlog, hoe zij die persoonlij in de stad Mostar beleefde en hoe ze als vluchteling naar Engeland vertrekt. Het meisje is toen net 16 jaar oud, een leeftijd waar je al heel veel gebeurtenissen om je heen begrijpt en er deel aan neemt, maar ook een leeftijd waarop je nog veel moet leren en begrip ten spijt alles nog heel onwerkelijk lijkt.

De Joegoslavische Burgeroorlog is net begonnen. In de stad worden gebouwen opgeblazen, maar dat weerhoudt Vesna en haar vrienden er niet van even een sigaretjete roken in de enige pub die nog geopend is, of een wandelingetje door de stad te maken. Haar moeder besluit dan ook dat het het beste is om haar dochter als vluchtelinge naar Engeland te sturen. Na vier vermoeiende dagen in de bus, samen met andere Bosnische vluchtelingen, komt Vesna aan in Penrith, Engeland, waar ze nog naar school mag gaan en verder geacht wordt te wachten op de vluchtelingenstatus.Dit houdt ook in dat ze Engeland niet mag verlaten. Op school maakt ze snel vrienden en begint ze zich al snel weer als een gewone tiener te gedragen. Maar niet alle mensen zien Vesna op dezelfde manier als zij zichzelf beschouwt. Vluchtelingen horen toch zielig te zijn, je moet continu medelijden met ze hebben en zij moeten zich als tijdelijke gasten gedragen en niet als goed-geïntegreerden. Het meisje is echter vast van plan haar leven niet te verdoen, maar haar situatie te gebruiken, te leren en ontwikkelt zich langzaam tot een zelfstandige jonge vrouw.

Na vier jaar wachttijd krijgt Vesna eindelijk de vluchtelingenstatus in Engeland en kan beginnen aan een studie. De oorlog in Bosnië is inmiddels zo goed als voorbij en ze reist terug naar haar geboorteland, naar achtergelaten vrienden en familieleden en naar haar verwoest maar nog steeds sterk aanwezig verleden.

De gruwelijke werkelijkheden van een oorlog ten spijt, is “Ik moest mijn land ontvluchten” absoluut geen zielig verhaal. Maric heeft een uitgesproken gevoel voor humor,waarmee ze de gebeurtenissen beschrijft. Bijvoorbeeld hoe de bosnische vrouwen de Engelsen hun manier van koffiedrinken laten zien (en proeven) en hoe ze zich trots tegen de vooroordelen van de Engelsen verzetten en een administrateur eens goed de waarheid vertellen.

Behalve verhalen over zichzelf, heeft Vesna haar eigen verhaal ook steeds afgewisseld met korte verhalen over andere vluchtelingen. Dit geeft de lezer een blik op andere omstandigheden van mensen die achterblijven midden in de oorlog, mensen die later ontvluchten en veel moesten meemaken en ook mensen die Vesna pas in Engeland ontmoet zoals Joni, het meisje dat een Jehova-getuige is.

Vesna Maric laat zo zien dat het leven ook als vluchtelinge best kleurrijk en leuk kan zijn en dat er vaak mensen zijn die onbegrip hebben maar ook altijd vrienden te vinden zijn.


“Ik moest mijn land ontvluchten” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.