Het meisje en de tractor – Manon Ossevoort

Titel: Het meisje en de tractor
Auteur: Manon Ossevoort
Uitgeverij: Pepperbooks
ISBN: 978 90 206 0883 0

“Het meisje en de tractor” is het verhaal van Manon Ossevoort die haar droom heeft waargemaakt. Voor haar is dat op een tractor naar de Zuidpool te gaan. Is dit niet een droom die we allemaal wel stiekem zouden willen najagen? Of het nu met een tractor of een ander vervoermiddel is, het zal voor velen een droom blijven. Zo niet voor Manon Ossevoort, die het avontuur aanging. “Het meisje en de tractor” is verdeeld in drie delen.

De duisternis & de droom

“De duisternis & de droom” is het eerste en dunste deel. Hierin verteld Manon beknopt over wat haar overkomen is en haar leven drastisch veranderd heeft. Haar verkrachting haalt haar levenslust weg. Ze besluit op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te gaan. Tijdens haar reis denkt ze na over haar leven. Zo besluit ze om haar droom ten uitvoer te brengen.
“Als ik iets heel graag wil, met hart en ziel en zo, dan moet ik het doen! Of in ieder geval proberen.”(p. 25)”
Eenmaal terug in Nederland krijgt ze haar eerste tractor rijles! Stichting Trektor wordt opgericht. Deze stichting beheert het binnengekomen geld en bewaakt de inhoud van de reis.

Soms moet je het gewoon doen

Dit is het tweede en dikste deel en is voorzien van fraai fotowerk in kleur. Deze foto’s geven een impressie van de indrukken die Manon heeft opgedaan. Voor de lezer is het alsof je zo de reis een beetje meebeleefd. Tijdens haar reis wil ze geld inzamelen voor War Child en Unicef. Ze begint haar reis met een proefrit naar Parijs: “De rit naar Parijs wordt een indrukwekkende ervaring, gevolgd door radio, televisie, pers en website bezoekers.”

Door de media aandacht komen de donaties voor goede doelen meteen op gang. Ook kunnen mensen haar per kilometer sponsoren via haar website. Onderweg speelt ze theatervoorstellingen en haalt zo geld op voor haar goede doelen. Ze ziet in de Balkanlanden de stille getuigen van de oorlog in de vorm van stuk geschoten gebouwen vol kogelgaten.

Via de Balkanlanden reist ze naar Afrika. Hier komt ze in aanraking met wilde dieren, stammenoorlogen, droogte en de gevolgen hiervan: “Mensen vechten om de laatste waterreserves en het nog levende vee. Bovendien schijnen er Somalische bandieten actief te zijn.”(p. 177)

Waar ze kan, wil ze graag de helpende hand bieden. Dit doet ze door vrachtwagens uit de modder te trekken en mensen mee te nemen.

Wat als de meeste mensen mooier zijn, en vriendelijker, dan het nieuws ons steeds voorspiegelt?

Dit derde deel, met een bizar lange titel, bestrijkt de laatste vijftig bladzijden. Inmiddels heeft Manon op haar reis het nodige meegemaakt. Ze ervaart wat het is om arm te zijn. Ze is zelfverzekerder geworden en geniet nog steeds volop van het contact met de mensen. Maar voelt zich af en toe eenzaam.

Als ze uiteindelijk in Kaap de Goede Hoop arriveert is de ijsbreker net weg. Deze vaart maar een keer per jaar naar Antartica. Ze is haar lift misgelopen. Moe en ondervoed vliegt ze terug naar Nederland. Na een rustperiode komt ze in aanraking met tractorfabrikant Massey Ferguson. Deze wil haar laatste stuk sponsoren met een speciaal geprepareerde tractor.

“Het meisje en de tractor” is een verhaal over doen en proberen, ergens in durven te geloven! En vooral volhouden! Maar ook het verwerken van een verkrachting en de gevolgen ervan. Het is met humor geschreven en is soms best aangrijpend. Het leest prettig en is vlot geschreven. De auteur laat je de wereld door haar ogen zien. Je proeft haar wanhoop en twijfels, maar ook haar plezier aan de reis. Haar reis op Antarctica is het sluitstuk van een project dat bijna 15 jaar duurde.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het meisje en de tractor” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.