De laatste getuige – Frank Krake

Titel: De laatste getuige
Auteur: Frank Krake
Uitgever: Achtbaan
ISBN: 978 90 824 7641 5

Wow wat een boek! “De laatste getuige” is het verslag van het leven van Wim Aloserij (94jaar). Hij overleefde 3 concentratiekampen en het bombarderen van de Cap Arcona.

Het boek is chronologisch opgesteld en de vele foto’s gidsen je door zijn verhaal. Ik vond dit wel een zeer mooie toevoeging aan het boek.We leren Wim kennen in zijn jonge jaren in Amsterdam. Hier woont hij met zijn moeder, zijn zus Jo, halfbroer Henk en zijn stiefvader. Wim raakt deze jaren gehard want veel geld was er niet, als dit er al eens was verzoop zijn stiefvader dit geld. Wim moet zich vaak verstoppen omdat zijn stiefvader agressief werd toen hij dronken was.

Aan klappen ontkwam Wim niet. Zichzelf onzichtbaar maken en alert zijn wordt een tweede natuur. Misschien zijn het deze eigenschappen, naast een sterke geest, die Wim door de vreselijke oorlogstijd geholpen. Zoals veel anderen ontkomt ook Wim niet aan de oproep van de Duitsers in 1943 voor de Arbeitseinsatz (verplichte tewerkstelling). Wim vlucht uit het werkkamp en duikt onder. Maar uiteindelijk wordt hij gepakt en overgebracht naar het eerste van de drie concentratiekampen waarin hij zal verblijven.

De oorlog is bijna ten einde wanneer de geallieerden een dodelijke vergissing begaan en het schip Cap Arcona bombarderen. De Cap Arcona is het schip waar Wim en duizenden andere gevangenen verblijven nadat ze daarna toe zijn getransporteerd vanaf Neuengamme.

Vechtlust

Wat mij het meeste is opgevallen in dit boek is de wil van Wim Aloserij om voor het leven te vechten. Hij is inventief heeft voor de oorlog verschillende beroepen uitgeoefend die er onrechtstreeks hebben voor gezorgd dat hij kon overleven in de barre situaties waarin hij terecht kwam. Hoewel je als lezer weet dat Wim de kampen overleeft blijft het boek spannend. Uit het verhaal blijkt dat Wim een ongelooflijke veerkracht en sterke innerlijke kracht bezit.

Indrukwekkend levensverhaal!

Ik heb verschillende malen mijn adem ingehouden terwijl ik de volgende pagina omsloeg. Het is een heel mooi boek, met verschrikkelijke gebeurtenissen maar ook deze dienen beschreven te worden. Mijn bewondering gaat uit naar Wim dank je wel dat ik getuige mocht zijn van jouw verhaal.

Ook petje af voor Frank Krake hij heeft “De laatste getuige” prachtig op papier gezet. De auteur wist me als lezer te boeien tot de laatste minuut. Dat is niet alleen een getuigenis over de wreedheid van oorlog, maar vooral ook een boodschap over vergeving en menselijkheid.

Op 2-5-2018 is Wim Aloserij in zijn slaap overleden.

Waardering: 8/10


Lees “De laatste getuige” zelf!

Koop bij bol.com

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Eén reactie

  1. Het is inderdaad een indrukwekkend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.