De jacht op Pablo Escobar – Mark Bowden

Titel: De jacht op Pablo Escobar
Auteur: Mark Bowden
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7695 3

Voor wie de jaren ’80 bewust heeft meegemaakt is de naam Pablo Escobar een begrip. De grootste drugslord ooit. De man met een macht die verder strekte dan die van het land waarin hij leefde. Ook Netflix heeft Escobar ontdekt; hun serie “Narcos” is een echte hit gebleken.
In “De Jacht op Pablo Escobar”, dat oorspronkelijk al in 2001 verscheen, verhaalt Mark Bowden over het leven van deze haast mythische crimineel.

De weelde en luxe van drugsbaronnen is ons allemaal welbekend. Series als Miami Vice waren een grote bron van vermaak, en tegelijkertijd een middel in de war on drugs. Vanuit Columbia, daarentegen, werd cocaïne niet echt als iets slechts gezien. Escobar, die begon met een smokkelroute in marihuana, stapte al snel over op cocaïne. Dat was veel lucratiever. Het arme Columbia zag in de ontdekking van de coke-handel vooral voordelen. Alsof het land rijke olie-velden had ontdekt. Dat Escobar ver voor de ontdekking van MVO al fortuinen besteedde aan het bouwen van scholen, voetbalstadia e.d. vergrootte zijn status des te meer.

Door de grote golf aan drugsgeld dat het land binnenkwam, ontstond een economische hausse die haar gelijke niet kende. Het ene na het andere bouwproject kwam van de grond. Dat leidde ertoe dat Pablo Escobar zelfs een positie in de senaat wist te veroveren! Helemaal in lijn met hoe de man zichzelf zag: als Don Pablo, een respectabel man.

Toch kon het niet goed gaan en naarmate het geweld steeds feller werd, nam de regering steeds meer moeite om Escobar gevangen te nemen. Dat resulteerde in een haast bizarre deal: als Escobar zichzelf zou laten veroordelen voor een aanklacht naar keuze (dus de meest lichte) zou de regering de rest van de aanklachten laten vallen. Escobar ging hiermee akkoord, mits er een paar andere voorwaarden vervuld zouden worden: hij zou zijn gevangenisstraf uitzitten in een gevangenis die hij zelf zou bouwen op een plek die hij zelf uitzocht. Dat werd dus een enorm luxe villa.

Vanuit die villa bleef Escobar zijn imperium runnen, wat ook weer gevolgen had. De deal hield dus geen stand en Escobar was weer vogelvrij. Tot hij eind 1993 de dood vond in een vuurgevecht met het leger.

“De Jacht op Pablo Escobar” geeft een fascinerend overzicht. Niet alleen van de persoon Pablo Escobar en diens “carrière”, maar ook van de verwevenheid van onder- en bovenwereld. Het waarschuwt ervoor dat geen enkel individu ooit zoveel macht zou moeten hebben als Pablo Escobar. Enerzijds kweekt het begrip voor de arme functionarissen die onder enorme intimidatie gebukt gingen. Anderszijds laat het zien waarom de “rechte rug” zo enorm belangrijk is. Ook besteedt Bowden aandacht aan “de andere kant”; de goedwillende idealisten, die vanuit de regering of het leger een einde wilden maken aan de terreur van Escobar. Keer op keer lopen die pogingen spaak; op corruptie of domweg op incompetentie.

“De Jacht op Pablo Escobar” is gebaseerd op een groot aantal interviews dat Bowden hield met Amerikanen en Columbianen die betrokken zijn geweest bij de jacht die van 1989 tot 1993 duurde. Deze interviews vulde hij aan met duizenden telegrammen en een stapel boeken en artikelen waar je “u” tegen zegt.

Bowden probeert in zijn verslag duidelijk de journalistieke objectiviteit te handhaven. Dan loop je natuurlijk het risico dat het resulterende boek bestaat uit 400+ pagina’s opgesomde feiten. OK, ergens is dit boek dat ook, maar zo leest het niet. Ondanks de sterke onderbouwing van hetgeen Bowden beweert, leest “De Jacht op Pablo Escobar” makkelijk weg. Weliswaar niet als een jongensboek of een Scandi-thriller, maar vele malen lekkerder dan de gemiddelde biografie.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Jacht op Pablo Escobar” zelf!

 

2 reacties

  1. Dit boek wil ik echt heel graag lezen!

  2. Dit boek lijkt me een hit! Ik heb de Netflixserie gevolgd, dus het verhaal spreekt me zeker aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.