Mijn leven – Bill Clinton

Titel: Mijn leven – Bill Clinton
Auteur: Bill Clinton
Uitgeverij: Uitgeverij Balans
ISBN: 90-5018-887-7

De biografie van oud-president Clinton is inmiddels al een tijdje verkrijgbaar. Helaas heb ik het niet eerder in handen kunnen krijgen, er kwam steeds iets tussen. Maar, onlangs heb ik het boek dan eindelijk eens van een vriend kunnen lenen.

Autobiografiën willen nog weleens uitmonden in een enorme saaie opsomming (zoals de memoires van Churchill, die een meter in beslag nemen, maar weinig interessant waren), of een ego-vergrotend document.

Bill Clinton begint zijn boek met zijn jeugd en schuwt de onprettige details niet: zijn vader overleden voor hij geboren werd, een moeder die moest ploeteren om haar gezin te onderhouden, armoede, een alcoholistische stiefvader… de opsomming gaat door. Het moge haast een wonder heten dat de jonge Bill überhaupt zijn school heeft weten af te maken, laat staan de positie van president innam. De jeugdbeschrijving van Clinton kan een ruggesteun zijn voor iedereen die een niet-ideale uitgangspositie in de maatschappij heeft. Een inspiratiebron om het niet op te geven.

Clinton gaat diep in op zijn studententijd, in een duidelijke poging om zijn latere acties als president te onderbouwen. Hij geeft veel ruimte voor de ontwikkelingen die zijn wereldvisie vormden. Ook over zijn campagnes, zijn successen en -natuurlijk veel spannender- tegenvallers windt hij geen doekjes.

Het boek leest lekker snel weg, met af en toe stukken die een beetje saai worden. Maar, steeds als ik wegdommelde kwam Clinton ineens met een grap uit de hoek waardoor ik weer klaarwakker werd.

Leuk zijn vooral de stukken waarbij de schone schijn aan stukken wordt gereten en de rauwe politieke werkelijkheid naar boven komt. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet die handdruk tussen Rabin en Arafat, waarbij Clinton met een grote lach op de achtergrond stond? Achter de schermen blijkt die handdruk nogal wat moeite gekost te hebben, en blijkt Clinton (voor het oog van de camera) een truukje uit te hebben gehaald om te voorkomen dat Arafat iets zou doen waardoor alles in het honderd kon lopen.

Zo zijn er minstens honderd leuke en interessante verhalen die een mooi inkijkje bieden in de wereld die Washington heet. Sommige zijn leuk, sommige zijn triest, maar allemaal vertellen ze ons iets dat voor de normale burger meestal verborgen blijft, vooral doordat Clinton zich kwetsbaar durft (kan) op te stellen en zijn twijfels, fouten en teleurstellingen niet uit de weg gaat.

Aanrader!


Mijn Leven van Bill Clinton zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.