A fool such as I – Simon Posthuma en Joost Goosen

Titel: A fool such as I
Auteur: Joost Goosen
Uitgeverij:Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046804339
Taal:
Nederlands

560 pagina’s tekst en 32 fotopagina’s over de belevving van de jaren ’60 en ’70 door Simon Posthuma, geboren in 1939. Achterin staat een bibliografie en een uitgebreid personenregister…

Simon is een schilder, ontwerper, vormgever, zanger, componist, instrumentalist, en nu ook verteller. Verteller van een schelmenroman, vlot neergepend door Joost Goosen. Posthuma is ongetwijfeld een veelzijdig man en een exponent van zijn tijd. Hij is origineel, creatief en het “klikte” tussen hem en veel internationale trendsetters in Nederland, Engeland en de VS.

Na omzwervingen in Frankrijk, Spanje en Marokko vindt hij zijn sociale en artistieke draai in Londen en de VS. Van deze periode schets hij schitterend ingekleurde tijdsbeelden van plaatsen, mensen en happenings. Soms wel erg gedetailleerd, maar toch… Dat geldt overigens ook voor zijn belevenissen als kind en jongen in militaire dienst en als aankomend kunstenaar in Amsterdam.

Het zijn allemaal avonturen, waarin het hedonistisch beleven van die tijd centraal staat: vrouwen, drugs, baantjes, vaderschap, magisch centrum en performances. Zijn belangrijkste maatje in de beschreven periode: Marijke, een begaafd ontwerpster.

Bij een dip zegt hij (p. 265): “Ik kwam erachter dat ik niet hoefde te schilderen omdat m’n leven zelf een kunstwerk was”.

Na een periode in Londen met veel contacten en enkele gezamenlijke projecten met The Beatles vertrekt hij naar de VS. Onder de naam The Fool ontplooit hij met name met Marijke een aantal activiteiten onder andere op het gebied van vormgeving en ontwerpen, die ruim aandacht krijgen in de media en die hem dan weer in staat stellen een tijdje uitbundig te leven. Een leven met de “Groten der Aarde”.

Meer dan uitvoerig beschrijft hij zijn contacten met: Anton Heyboer, Simon Vinkenoog, Robert Jasper Grootveld, The Beatles, Eric Clapton, Tina Turner, Mamma Cass, Sharon Tate, Raquel Welch en heel erg veel anderen.

Toch relativeert hij deze periode als hij (p.409) zegt: “Afgaan is een kick, eigenlijk de essentie van The Fool”.

Na een leven als God in Frankrijk (“Ik wordt bedaald voor het doen van dingen die ik leuk vind”) keert hij begin jaren ’90 weer terug naar Nederland. Enkele huwelijken en diverse relaties armer, maar veel herinneringen rijker.

Deze herinneringen zijn nu ook voor anderen toegankelijk gemaakt.


“A fool such as I” zelf lezen?

– helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.