Vijf stappen van jou – Racheal Lippincott

Titel: Vijf stappen van jou
Auteur: Rachael Lippincott
Uitgever: volt
ISBN: 978 90 214 1788 2

“Vijf stappen van jou” is een prachtige Young Adult  roman dat CF in de kijker zet, anders gezegd Cystic fibrosis (CF). Deze ziekte staat ook wel bekend als de zogenaamde taaislijmziekte. Cystic fibrosis is een erfelijke, chronische en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte.

De zeventienjarige Stella Grant lijdt aan CF. Wil ze in aanmerking  komen voor een longtransplantatie, dan moet ze zichzelf  beschermen tegen mogelijke infecties of virussen. Personen met CF moeten ten allen tijde zes voetstappen van elkaar verwijderd blijven om te voorkomen dat ze levensbedreigende ziektekiemen delen. Het leven van Stella zit vol met routines, grenzen en zelfbeheersing – welke allemaal tot het uiterste getest worden wanneer ze een ongelooflijk charmante mede-patiënt genaamd Will Newman ontmoet.

Magneten die elkander niet mogen aanraken.

Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij haar alleen al aanraakt zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Beiden zijn zo verschillend van elkaar maar toch worden ze naar elkander toegetrokken als ware als magneten die elkander niet kunnen of mogen aanraken.

“Er zit iets diep in mijn borst dat naar buiten wil. Ik voel het ook in mijn vingertoppen en onder mijn buik. Het wil de gladde huid van haar arm aanraken, de littekens strelen die ze ongetwijfeld heeft. Maar dat zal nooit gebeuren. De afstand tussen ons zal er altijd zijn. Altijd zes stappen.”(p.113)

Maar… als ze steeds zes stappen van elkaar verwijderd moeten blijven waarom luid de titel van het boek “vijf stappen van jou”? Om deze onderliggende gedachte te begrijpen moet je het boek echt zelf lezen. Anders verklap ik teveel van het verhaal.

Kun je van iemand houden als je hem of haar nooit kunt aanraken? Het is een vraag om even bij stil te staan.

“Vijf stappen van jou” vond ik een ware beleving om te lezen, ik heb het boek helemaal verslonden. In ”Vijf stappen van jou” wordt zo mooi verwoord hoe het is om te leven met CF.  De angst die je voelt als je weet dat een verkoudheid of een slechte bacterie alles kan veranderen. Het zo waakzaam moeten zijn over je eigen gezondheid. Daarnaast komt er een verfilming van het boek (“ five feet apart”) de trailer hebben we onderaan dit bericht ingevoegd. Maar het is nog eventjes afwachten voor de release van de film.

Betekenisvolle omslag

Het boek greep meteen mijn aandacht met de prachtige omslag, deze heeft zoveel betekenis. Het is een zee van bloemen in de vorm van een paar longen (het orgaan dat centraal staat in het verhaal). Aan weerszijden van de longen staan een jongen en een meisje ( Stella en Will)  met tussenin hen de titel van het boek “Vijf stappen van jou”. Mooier kun je het naar mijn mening niet weergeven.

“Vijf stappen van jou” wordt ook aangeraden voor fans van schrijver “John Green”. Er waren wel enkele overeenkomsten met “Een weeffout in onze sterren” echter hieraan heb ik me geen moment gestoord.

“Vijf stappen van jou” is een boek waarvan je na het lezen van de laatste bladzijde echt even moet bijkomen. Een absolute must read!

Waardering: 8,5/10


Lees “Vijf stappen van jou” zelf!

Koop bij bol.com

Bekijk de trailer van de verfilming “Five Feet Apart”

 

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.