The Hate U Give – Angie Thomas

Titel: The Hate U Give
Auteur: Angie Thomas
Uitgever: Moon Young Adult
ISBN: 978 90 488 3717 5

Van Uitgeverij Moon Young Adult mocht ik “The Hate U Give” van Angie Thomas lezen. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, omdat er al veel lovende recensies over dit boek waren geschreven. En ook ik kan na het omslaan van de laatste bladzijde niet anders zeggen dan: ga dit boek lezen!

In “The Hate U Give” draait het om de zestienjarige Starr Carter. Zij is een zwarte Amerikaanse tiener en woont met haar ouders en broers in een achterstandswijk. Als één van de weinigen uit haar buurt gaat Starr naar een privéschool waar voornamelijk blanke leerlingen naartoe gaan. Starrs leven speelt zich daardoor af in twee werelden: die van de rijke blanken en die van de arme zwarten. Op school gedraagt Starr zich zodanig dat er niets op haar valt aan te merken en dat zij niet te herleiden is tot iemand die afkomstig is uit een getto. Dat betekent dat Starr niet de confrontatie opzoekt en haar mond houdt als ze kwaad is.

Op een avond gaat Starr naar een feestje in haar eigen buurt en komt daar haar jeugdvriend Khalil tegen. Wanneer het die avond uit de hand loopt, gaan ze er samen vandoor. Onderweg worden ze aangehouden door een blanke agent die kort daarna zonder enige aanleiding Khalil doodschiet. De buurt is in rep en roer en er breken rellen uit. Starr wordt opgeroepen om te getuigen over wat er die avond écht is gebeurd, maar weet niet of dat wel zo verstandig is om te doen. Hoewel ze erg verdrietig is over de dood van Khalil is ze bang dat haar getuigenverklaring consequenties voor haar en haar familie zullen hebben. Ondertussen heeft iedereen een mening over wat er is gebeurd. Haar blanke vrienden, die niet weten dat Starr bij de schietpartij betrokken was, zeggen dat Khalil een crimineel en een drugsdealer was en dat het zijn eigen schuld was. Haar buurtbewoners zijn een andere mening toebedeeld en gaan het gevecht aan met de politie. Zal uiteindelijk de waarheid naar boven komen?

In “The Hate U Give” wordt een zeer actueel thema aangekaart, namelijk racisme en politiegeweld in de Amerikaanse samenleving. Er heerst in het boek een voortdurende sfeer van dreiging vanaf het moment dat Khalil is doodgeschoten en Starr moet getuigen. Schokkend vond ik om te lezen dat Starr en haar broers door hun vader geïnstrueerd worden wat ze moeten doen als ze door de politie worden aangehouden: “Hou je handen zo dat ze ze kunnen zien. Geen onverwachte bewegingen maken. Alleen praten als je iets gevraagd wordt.” (p.23)

Angie Thomas is erin geslaagd om dit zware onderwerp toch heel toegankelijk te maken. Dat komt vooral omdat het boek, naast dat het spanning en onzekerheid oproept, ook veel humor bevat . Met name de oma van Starr zorgt er door haar rake opmerkingen voor dat er ook geregeld wat te lachen valt.

“The Hate U Give” geeft je als lezer een beeld van hoe het is om in een getto te wonen waar bendes de macht hebben. Mooi vond ik om te lezen dat Angie Thomas niet heeft willen doen voorkomen dat Starr uit een perfect gezin komt: haar vader heeft de eerste jaren van Starrs leven in de gevangenis moeten doorbrengen. Wat heel indrukwekkend wordt omschreven is de warme gezinsband die Starr met haar ouders, broers en haar oom Carlos heeft. Ze komen voor elkaar op, ze gaan letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur.

Het zou mij niet verbazen als “The Hate U Give” een klassieker wordt. Het is een verhaal waarvan je na het lezen van de laatste bladzijde echt moet bijkomen. Een absolute must read!

Waardering: 10/10


Lees “The Hate U Give”zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *