The Darkest Minds: De Overlevenden – Alexandra Bracken

Titel: De overlevenden (The Darkest Minds, deel 1)
Auteur: Alexandra Bracken
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0928 9

Als Ruby haar tiende verjaardag denkt te gaan vieren, blijken haar ouders haar niet te herkennen. Ze wordt opgehaald door de autoriteiten en in een opvoedingskamp geplaatst. Daar ontdekt ze langzaam dat er een ziekte door Amerika woedt. Veruit de meeste kinderen sterven hieraan. De overlevend hebben bovennatuurlijke krachten. De overheid is hier doodsbang voor en treedt hard op.

Op een gegeven moment wordt Ruby gered (of ontvoerd?) uit het kamp, waarna ze van het ene penibele moment in de andere gevaarlijke situatie belandt. Ze raakt bevriend met een groepje. En zoals dat hoort in een young adult bloeit er iets op tussen haar en de leider van de bende, terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven.

“De overlevenden” is een interessant boek. Enerzijds is het precies wat je zou verwachten: alle standaard elementen van het genre komen terug: een vijandige omgeving (welke puber herkent het niet?) en een superkracht (welke puber wil het niet). Verder een liefde die opbloeit, waarna er concurrentie in beeld komt. Een kamp, dat eerst veilig lijkt maar dan vijandig. Eenzaamheid (welke puber herkent het gevoel niet). En natuurlijk ook -zoals dat altijd gebeurt aan het eind van deel 1 van een trilogie: een einde waarin de Liefde verbroken lijkt te worden. Maar er is geen vezel in mijn lijf die niet zeker weet dat de twee elkaar in deel drie in de armen gaan vallen, zij het dat in het tweede deel van de serie ze ongetwijfeld tegenover elkaar op het slagveld komen te staan.

Ja, “De Overlevenden” (deel van The Darkest Minds trilogie) heeft elk cliché van het genre overgenomen. Het heeft echt alles, behalve originaliteit. Maar, vreemd genoeg, is dat helemaal niet erg. Je zou denken dat het verhaal enorm voorspelbaar is. En ja, de grote Momenten in het plot verrassen op geen enkele wijze. Maar toch… is “De Overlevenden” gewoon heel fijn leesvoer. En ja, het klinkt alsof ik al het voorgaande nu tegenspreek, maar dit boek is ook gewoon lekker spannend.

Waar de kracht van “De Overlevenden” precies vandaan komt is me niet duidelijk. Voor een deel zal dit met de karakters te maken hebben. Ruby is, om maar een vergelijking te maken, een stuk minder eendimensionaal dan de dame uit de Twilight-serie. Ook de equivalenten van Edward en David (uit Twilight) zijn in “De Overlevenden” een stuk menselijker. Daar heet Alexandra Bracken zeker punten gescoord. Maar dat kan niet het enige zijn waarmee ze zich onderscheidt van de enorme massa aan YA’s. Wat het dan wel is? Ik krijg mijn vinger er niet precies achter en hoop dan ook dat andere lezers in een comment hun mening geven (en onderbouwen).

Hoe het ook zij: “De Overlevenden” is een fijn boek en ik hoop dan ook dat ik snel de volgende delen van The Darkest Minds mag gaan lezen.

Waardering: 8-/10


Lees “Darkest Minds: de overlevenden” zelf!

<

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.