Spookgezichten – John Flanagan

Titel: Spookgezichten (Broederband Deel 6)
Auteur: John Flanagan
Uitgever: Gottmer
ISBN: 978 90 257 6567 5

Toen ik “Spookgezichten” ontving, was ik in eerste instantie niet zeker of ik dit wel moest gaan lezen. Het is namelijk het zesde deel uit de serie “Broederband” en ik heb de eerste vijf delen niet gelezen. Lang heb ik getwijfeld of ik de andere vijf delen bij de bibliotheek zou lenen om er dan heel snel doorheen te werken. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan. Mijn gedachte erachter is, dat veel mensen vaak willen weten of een boek ook losstaand te lezen is en deze informatie nergens te vinden is. Daarom ga ik dit boek nu lezen en kan ik objectief beoordelen of dit boek losstaand ook leuk is om te lezen.

“Spookgezichten” was een van de boeken dat onderdeel was van een pakket. Wat ik heel erg leuk dat dit boek alweer compleet anders is dan de anderen uit dat pakket. “Cinder” was een boek met een vrouwelijke held in de toekomst. “Wolfskinderen” een boek over kinderen na de oorlog. “De Tovenaars van Ooit” een echt kinderboek met een jongen en meisje in de hoofdrol en nu krijgen we een verhaal van een mannenbende op reis. Het is heel leuk om zulke diverse boeken toegestuurd te krijgen. Daarnaast ben ik groot fan van de “Grijze Jager” serie van John Flanagan en is de Broederband serie hier een vervolg op. Vol enthousiasme ben ik dus aan dit boek begonnen.

De Reigers

De serie draait om een broederband: de Reigers. Een groep mannen die samen hun land proberen te verdedigen. Na zware strijden die in andere boeken zijn beschreven, is de broederband eindelijk op weg naar huis. Helaas voor de Reigers zal het thuisfront nog even moeten wachten. Ze komen in een verschrikkelijke storm terecht en worden steeds verder van huis weggeblazen. Gelukkig hebben ze Hal aan het roer. Hal is degene die hen allemaal samen heeft gebracht en de beste aan het roer die ze maar kunnen hebben.

Wonder boven wonder weet Hal hen inderdaad levend door de storm te krijgen. Door wat dappere beslissingen weten ze uiteindelijk aan land te geraken. Echter zijn ze nog nooit zo ver weg van huis geweest en hebben de Reigers geen idee wat ze op dit eiland kunnen verwachten.

De broederband bestaat uit negen mensen. Allereerst dus de jonge Hal, de leider van de Reigers. Daarnaast is er Thorn. Thorn is pas later lid geworden van de Reigers, maar staat ondanks zijn hoge leeftijd volledig in dienst van Hal. Thorn was de beste vriend van Hals vader en is nu getrouwd met zijn moeder. Stig is Hals beste vriend. Stig heeft een hele moeilijke jeugd gehad, maar bij de Reigers is hij onmisbaar geworden. Verder hebben we Ingvar, een jongen zo sterk als een beer.

Ook Jesper hoort bij de Reigers, ondanks dat hij eerder in zijn leven een dief is geweest. De kok aan boort is Edvin. Als hij er niet bij zou zijn geweest, was de sfeer zonder lekker eten waarschijnlijk een stuk grimmiger geworden. Ulf en Wulf zijn een tweeling die continu met elkaar lopen te bekvechten. Sinds kort hoort er ook een vrouw bij de Reigers: Lydia. Nadat Lydia in haar eigen land al haar familie is verloren, besluit zij zich bij de Reigers aan te sluiten: haar nieuwe familie.

Liefde en vriendschap

Belangrijke onderwerpen in het verhaal zijn vooral liefde en vriendschap. Stig wordt verliefd op een meisje van het eiland en besluit dan ook om de Reigers te verlaten. Hal vindt het moeilijk om hier mee om te gaan en weet niet wat hij nu moet doen zonder zijn enige echte vriend.

Ook moed is een geprezen eigenschap in dit boek. Zowel de moed van Hal om hen naar dit eiland te brengen, als de moed van de Reigers om het volk dat daar al woont te beschermen. De Reigers gaan het opnemen tegen de Spookgezichten, iets wat het volk dat op het eiland leeft nog nooit heeft aangedurfd. Wie of wat de Spookgezichten precies zijn, is lange tijd onduidelijk. Dit zal ik dan ook niet voor jullie verklappen.

Niet het eerste deel van de serie

Mijn experiment is zeker geslaagd. Ik vond “Spookgezichten” een uitstekend boek om los te lezen. Wel worden er wat dingen verklapt over de afloop van voorgaande boeken, maar daar valt niet aan te ontkomen. Het was een spannend verhaal en alles werd duidelijk genoeg geïntroduceerd om geen voorkennis nodig te hebben.

De titel van het boek vond ik erg vreemd. De Spookgezichten zijn namelijk maar een klein onderdeel van het verhaal. Ook vindt dit pas plaats aan het eind van het boek en verklapt John Flanagan op deze manier dus eigenlijk dat zij nog belangrijk gaan worden. Ik zou het boek hebben vernoemd naar de bewoners van het eiland waar ze stranden. Dat maakt het spannender.

Een leuke toevoeging was dat de moeder van Hal, dus ook de vrouw van Thorn, Karina heet. Blijkbaar is het in de vorige boeken nog best veel over haar gegaan, want in dit boek werd ze heel terloops genoemd. Het laatste hoofdstuk van het boek, was eigenlijk een soort ophemeling van hoe wijs Karina was. Dat vond ik natuurlijk erg grappig om te lezen, aangezien ik zelf Karina heet.

Ik ben erg benieuwd geworden naar de rest van de serie en blij dat dit boek losstaand genoeg was om te kunnen volgen!

Waardering: 8-/10


Lees “Spookgezichten” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.