Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld – Becky Albertalli

Titel: Creekwood 1Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld
Auteur: Becky Albertalli
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 90 206 7994 6

Bijna iedereen op het International Literature Festival Utrecht kwam voor Becky Albertalli. Waar ik in eerste instantie het meest enthousiast was over Buddy Tegenbosch en Hayley Barker, snap ik inmiddels de hele opwinding wel. Becky is echt absoluut een schat van een mens. De manier waarop ze vragen beantwoorde maakte iedereen aan het lachen. Ze staat bekend om met het boek “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” een barrière eindelijk te hebben doorbroken. Lange tijd werd homofilie in boeken ontweken of heel nadrukkelijk aanwezig gemaakt. Becky wilde met haar boek laten zien dat een boek over twee verliefde jongens niet anders is dan een boek over een verliefde jongen en een verliefd meisje. Ook de verfilming van het boek (“Love Simon“) is bij veel jongeren geliefd. Hoog tijd voor mij om dit boek ook eens te verslinden!

Personages

Het verhaal speelt zich of op de middelbare school Creekwood. De boekenserie is dan ook naar deze school vernoemd. Binnen de serie volg je steeds een ander personage en leer je zo de vriendengroep van binnen en van buiten kennen. Het eerste boek uit de serie gaat over Simon Spier. Hij is 16 jaar en valt op jongens. Zelf heeft hij dat allang geaccepteerd, maar dat betekent niet dat iedereen het hoeft te weten. Terwijl ze met de hele klas bezig zijn met het voorbereiden van de schoolmusical, ontwikkelt hij gevoelens voor een jongen waarmee hij online contact heeft: Blue.

Blue is niet zijn echte naam, dat is de naam die hij op internet gebruikt. Simon wordt dan ook steeds nieuwsgieriger naar de ware identiteit van deze jongen. Als hij per ongeluk een mail die voor Blue bestemd is naar zijn klasgenoot Martin stuurt, gaat het helemaal mis. Martin chanteert Simon, door te zeggen alles over Simon en Blue aan leerlingen te vertellen, tenzij Simon een date weet te regelen voor Martin met zijn beste vriendin Abby. Door de chantage en de langzaam groeiende verliefdheid voor Blue raakt Simon steeds meer in zichzelf gekeerd. Zijn vrienden Nick, Leah en Abby vragen zich af wat er met Simon aan de hand is, terwijl ook zij met de nodige problemen kampen.

homofilie is (g)een thema

Ondanks dat homofilie een duidelijk thema is in het verhaal, wordt dit thema door Becky op een hele doordachte manier gebracht. Het wordt volkomen duidelijk dat de jeugd van een homofiele jongen niet anders is dan die van een heterofiele. Simon is een echte puber en daardoor erg onzeker. Hij weet niet wat hij wel en niet aan mensen wil vertellen en hij wordt ook nog hopeloos verliefd. Dat klinkt precies als de jeugd van ieder ander.

Je kunt het boek vergelijken met de “Hoe overleef ik” serie waarmee Francine Oomen in de prijzen gevallen is.. Net als die boeken gaat “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” over het leven als tiener op een middelbare school. De problemen die Simon tegenkomt zijn heel herkenbaar voor middelbare scholieren. Het onderwerp pesten komt ook duidelijk naar voren. Door de chantage van Martin durft Simon zichzelf niet te zijn en weet hij niet goed wat hij moet doen.

Hoge verwachtingen…

Na de ophemeling van dit boek op het Young Adult festival had ik hoge verwachtingen. Die zijn niet helemaal uitgekomen. Ondanks dat ik het een leuk boek vond om te lezen en heb genoten van het grappige karakter dat Simon is, heeft het verhaal mij niet weten te raken. Ook zie ik niet hoe dit boek zo veel teweeg heeft gebracht, aangezien het voor mij niet op die manier vernieuwend over kwam. Wel ben ik benieuwd naar het vervolg in de serie met Leah als hoofdpersoon, aangezien ik haar een interessant personage vond.

Een voldoende heeft “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” zeker verdiend en ik ben ook benieuwd geworden naar de verfilming van het boek. Helaas heeft Becky de verwachtingen die zij bij mij had geschept, in dit geval niet waargemaakt.

Waardering: 6/10


Lees “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” zelf!

Koop bij bol.com

Filmtrailer van de verfilming: “Love, Simon”

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.