Scarlet – Marissa Meyer

Titel: Scarlet (The Lunar Chronicles Deel 2)
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 90 206 7894 9

Jaaa, het tweede deel van “The Lunar Chronicles”! Het eerste deel “Cinder” is één van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Waar “Cinder” gebaseerd was op “Assepoester” is “Scarlet” gebaseerd op “Roodkapje”. Met mijn voorliefde voor sprookjes, is deze serie natuurlijk als een snoepwinkel voor mij. Ik kon niet wachten om verder te lezen over Cinder, die afgelopen boek gevangen is genomen. Ook was ik benieuwd naar welke fragmenten uit “Roodkapje” we terug zullen zien in Scarlet.

Scarlet en haar grootmoeder

Waar ik had verwacht dat we voornamelijk Cinder zouden volgen en Scarlet zouden ontmoeten, was niets minder waar. Het boek focust zich voornamelijk op het verhaal van Scarlet en pas tegen het einde komt dit verhaal samen met Cinder. Aan de ene kant vond ik dit jammer, ik had mij namelijk erg verheugd om verder te lezen over Cinder. Wel leer je Scarlet zo beter kennen en wordt zij een net zo doordacht en interessant personage.

Het verhaal begint met de grootmoeder van Scarlet. Die is namelijk al een tijdje verdwenen. Veel dorpsbewoners hebben haar altijd al een gek mens gevonden. Zij maken zich dan ook niet veel zorgen. Scarlet vermoedt daarentegen het ergste. Haar grootmoeder zou haar nooit zo maar in de steek laten. Als vervolgens ook nog haar vader verschijnt, die zij sinds jongs af aan niet meer gezien heeft, beginnen alle alarmbellen te rinkelen.

Ondertussen ontmoet zij de straatvechter Wolf. Door zijn naam weet je als lezer meteen dat hij niet onbelangrijk zal zijn in het verhaal. Scarlet heeft totaal geen hoge pet op van straatvechters en probeert Wolf te ontwijken. Helaas voor haar, blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Wolf lijkt over antwoorden te bezitten die haar kunnen helpen bij het vinden van haar grootmoeder.

Familieband

Een belangrijk thema in het verhaal is de onvoorwaardelijke liefde van Scarlet voor haar grootmoeder. Zij probeert er alles aan te doen om haar grootmoeder te helpen. Ook wordt er op een gegeven moment gespeeld met haar hoofd, door haar te laten denken dat haar grootmoeder bepaalde dingen heeft gezegd. Dingen om haar specifiek te kwetsen. Het is aan haar om het vertrouwen in haar grootmoeder te bewaren. De manier waarop ze dit doet, staat centraal in het verhaal.

Ook haar band met Wolf is belangrijk. Waar je verwacht dat ze meteen hopeloos verliefd op elkaar worden, is dit niet meteen het geval. Wolf is verkeerde mensen tegen gekomen in zijn leven en is daardoor op het slechte pad beland. Scarlet probeert te zien, dat dit Wolf nog niet een slecht mens maakt.

Op de achtergrond speelt natuurlijk nog steeds het verhaal van Cinder. Ook het ethische probleem betreft cyborgs komt dus opnieuw opzetten. Scarlet weet niet wat zij er van moet vinden en in het verhaal zie je haar hiermee worstelen. Overdrijft iedereen niet een beetje met hun haat voor Cinder? Waarom ben je meteen slecht als je een cyborg bent? Vragen waar Scarlet zich aan het begin van het verhaal mee bezig houdt.

Moderne sprookjes

Wederom is Marissa Meyer er in geslaagd om een sprookje in een prachtig nieuw jasje te steken. Ondanks dat de overeenkomsten met “Roodkapje” minder duidelijk waren dan bij Cinder, zie je veel dingen op een grappige manier naar voren komen. De belangrijksten hiervan zijn natuurlijk grootmoeder en Wolf.

Ook vond ik het verrassend hoe het verhaal van Cinder in het verhaal van Scarlet werd verweven. Ik had verwacht dat de hele serie vanuit Cinders perspectief verteld zou worden. Nu dit niet het geval blijkt, ben ik extra nieuwsgierig geworden. Gelukkig is de rest van de serie al gepubliceerd en kan ik rustig doorgaan met lezen.

Het volgende deel uit de serie heet “Cress” en gaat over “Rapunzel“. Er wordt al stiekem een beetje over haar gepraat in Scarlet en ik ben heel erg benieuwd geworden naar haar karakter. Ook vind ik het nog spannender nu ik vermoed dat het volgende boek volledig vanuit haar perspectief verteld zal worden.

Voor iedereen die van sprookjes houdt is deze serie zeker een aanrader! Voor mij zal Marissa Meyer erg hard haar best moeten doen om het eerste boek “Cinder” te overtreffen. Wel is “Scarlet” een leuk vervolg.

Waardering: 8/10


Lees “Scarlet” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.