Overlevers – Chris Weitz

Titel: Overlevers
Auteur: Chris Weitz
Uitgever: lsamsterdam
ISBN: 978 80 218 0783 6

In “Overlevers” is elk kind en elke volwassene overleden aan een mysterieuze ziekte. Alleen de tieners hebben het overleefd. Tenminste, tot ze volwassen zijn. Dan bezwijken ze alsnog. In plaats van over de mode en de laatste tweet, moeten ze zich nu druk maken over voedsel en overleven.

Op Washington Square woont Jefferson. Hij is tegen wil en dank het hoofd van de stam daar. Donna, hij kent haar al van de kleuterschool, staat hem bij. Als de lokale nerd, BrainBox, op de proppen komt met een aanwijzing voor een geneesmiddel, verlaten ze de relatieve veiligheid van hun eigen territorium. De pubers beginnen aan een levensgevaarlijke reis om de mensheid te redden.

Alle ingrediënten, flauw smaakje

Zoals uit deze intro al blijkt, bevat “Overlevers” alle onderdelen van de gemiddelde YA. Niet gek, want Chris Weitz kent het genre wel een beetje. Hij was onder meer de registeur van The Twilight Saga:New Moon.

Helaas laat Weitz ook zien dat het hebben van de juiste ingrediënten géén garantie is dat het gerecht uiteindelijk ook smaakt. Want Weitz schrijft in “Overlevers” eigenlijk van het ene cliché naar het andere: een held die niet zo zeker van zijn zaak is. Een zekere seksuele spanning ten opzichte van een goede vriendin en natuurlijk de driehoeksverhouding waarin jaloezie belangrijker wordt. De nerd, de stoere (onderschatte) meid. De strijd met andere tribes.

We kennen het wel…

Het is allemaal zo cliche. De opkomst van de “Uptowners”, die een bedreiging vormen. De achtervolgingen. We kennen het allemaal, en die andere uitvoeringen waren een stuk beter. Het eind doet heel erg denken aan die andere serie, van ene James Dashner. Maar ik denk dat ik het bij dit eerste deel houd en dat eind gewoon als einde beschouw.

Het enige wat Dashner mij inziens beter doet dan andere YA is het bespiegelende stuk. Regelmatig denken Donna of Jefferson terug aan “Ervoor” en komen ze tot allerlei inzichten en lessen die Weitz ons via hen probeert bij te brengen. Soms schurkt het wat tegen het belerende aan, maar grosso modo zet hij ons aan het denken. Dat is echter onvoldoende om de serie te redden.

Want als je iets leerzaams wilt lezen, zou je wel aan je huiswerk beginnen. Toch?

Waardering: 5/10


Lees “Overlevers” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.