Nodig – Joelle Charbonneau

Titel: Nodig
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1024 7

Er is een nieuw social media platform in town. En wel in Nottawa, Wisconsin, om precies te zijn. Een social media platform waarop alle leden anoniem zijn. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag “Wat heb je nodig”. En als je een simpele opdracht uitvoert, dan krijg je waar je om gevraagd hebt. Nadat de eerste pioniers hun verzoek beloont zien en een nieuwe iPhone of concertkaartjes scoren, is het een kwestie van dagen voordat elke scholier van de lokale highschool lid is.

Maar ja… TANSTAAFL (There Ainst No Such Thing As A Free Lunch). Ook Kaylee doet uiteindelijk mee. Ze is de sociale paria van het stadje, want haar queeste om een geschikte donornier voor haar broer te vinden heeft iedereen afgeschrikt. Maar omdat ze niets te verliezen heeft, vraagt ze op de site om een nier.

Maar klopt het wel? Heeft ze écht niets te verliezen? En wie zit er eigenlijk achter de site? En waarom?

Charbonneau heeft goud in handen met dit nieuwe platform. En als een volleerd goudsmid weet ze het ruwe goud om te vormen in een sierlijk collier. Een thriller die beangstigend geloofwaardig is, doordat het put uit zaken die we kennen. Combineer Facebook met Sociale Psychologie en je krijgt het verhaal dat een steeds ernstiger richting in slaat.

“Nodig” is vlot geschreven, toegankelijk en -ik zei het al- uiterst geloofwaardig. Ik betrap mezelf erop dat ik me afvraag of ik anders had gereageerd? Hoe ver zou IK bereid zijn te gaan? En zou ik het allemaal wél doorgehad hebben?

Een collega vertelde gisteren dat Nederland een van de beste “testtuinen” is voor sociale apps, omdat wij Nederlanders zonder enig omzien bereid zijn onze persoonlijke gegevens te delen. In het licht van dit boek, krijgt die stelling ineens een stuk meer lading.

“Nodig” wordt gebracht als een lekker leuk stukje entertainment, maar er zit (voor wie het wil zien) een bloedserieuze ondertoon aan vast. Mooi werk.

Waardering: 8,5/10


Lees “Nodig” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *