Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga

Titel: Mijn hart en andere zwarte gaten
Auteur: Jasmine Warga
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1014 8

Het is niet echt Kerstlectuur, dit boek over een zestienjarige die zelfmoord wil plegen. Maar het boek is blijven liggen tot de vakantie. Spijtig, want het is zo een fijn stukje leesvoer dat ik het veel eerder tot me had willen nemen.

De vader van Aysel zit in de gevangenis voor een geweldsmisdrijf wat er mede voor gezorgd heeft dat Aysel de paria van het dorp is. Aysel vindt hierin redenen genoeg om een einde te willen maken aan haar leven. Op een website voor gelijkgestemden ontmoet ze Roman. Ze besluiten zelfmoordpartners te worden. Samen plannen ze hun dood en helpen ze elkaar om tot de stap te komen.

Maar naarmate de Grote Dag nabij komt begint Aysel te twijfelen. Ze moet kiezen: samen met Roman de dood tegemoet gaan, of hem overhalen toch te blijven leven.

Jasmine Warga schreef “Mijn hart en andere zwarte gaten” na de dood van een van haar beste vrienden. Voor haar was het schrijven een manier om uit haar eigen zwarte gat te komen. “Voor mij is ‘Mijn hart en andere zwarte gaten’ een verhaal dat gaat over de mensen die je begrijpen, vanbinnen en vanbuiten, zelfs de raarste stukjes van je. Het gaat over de mensen die in je leven komen wanneer je het het minst verwacht, op de vreemdste manieren, en die alles veranderen. Het gaat over hoe belangrijk het is om die mensen binnen te laten, om je open te stellen tegenover hen. Het gaat over de mensen in je leven die je helpen anders tegen jezelf aan te kijken en hoe krachtig de band is die mensen met elkaar kunnen hebben.”(p295)

Deze toelichting van Warga is voelbaar op elke pagina van dit boek. Een boek waar kwetsbaarheid en kracht samen gaan. Waar de twijfels van elke puber hand in hand gaan met het onmogelijke dilemma dat gelukkig niet elke puber meemaakt. Een boek ook, waarin Warga het fenomeen depressie treffend pakt door het te omschrijven als de Zwarte Slak. Ik durf de stelling wel aan dat iedereen die ooit met de gedachte aan zelfmoord heeft gespeeld (hoe kort ook) de denkwijze in dit boek zal herkennen. En heel eerlijk; is er iemand op deze wereld die nooit -heel eventjes- overwogen heeft om er uit te stappen?

Iedereen heeft momenten van kwetsbaarheid. “Mijn hart en andere zwarte gaten” biedt hen steun, door te laten zien dat ze niet alleen zijn. En de mensen die in hun kracht staan, worden door dit boek herinnerd hun kracht ook in te zetten voor anderen.

Warga is een schot in de roos.

Waardering: 8/10


Lees “Mijn hart en andere zwarte gaten” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *