Marina – Carlos Ruiz Zafón

Titel: Marina
Auteur: Carlos Ruiz Zafón
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2355 2

Voordat Zafón grote titels schreef als “De Schaduw van de Wind”, “Het Spel van de Engel” en “De Gevangene van de Hemel” was hij de auteur van een aantal young adult boeken. Het boek “Marina” was zijn laatste Young Adult en is nog altijd, zoals hij zelf zegt één van zijn favorieten: “Naarmate het schrijven vorderde, kreeg het hele verhaal een sfeer van afscheid en tegen de tijd dat ik het afrondde, voelde ik dat iets in mij, iets wat ik tot op de dag van vandaag niet kan verklaren maar nog elke dag mis, voor altijd was achtergebleven op die pagina’s.” (p.9)

Het boek gaat over Oscar, een jongen die op een kostschool zit, die op een dag er stiekem tussenuit knijpt voor een paar uurtjes vrijheid. Als hij een mysterieuze villa ontdekt, gaat hij op onderzoek uit. Op een tafel vindt hij een oud, kapot, horloge. Terwijl hij dit bekijkt wordt hij betrapt en in paniek zet hij het op een lopen, om pas op de slaapzaal te ontdekken dat hij het horloge nog altijd heeft.

Als hij na een paar dagen moed heeft verzameld brengt hij het horloge terug. Hij ontmoet Marina en haar vader, Germán Blau. Marina neemt hem mee op avontuur naar een kerkhof, waar elke vierde zondag van de maand een ritueel plaatsvindt bij een graf zonder naam. Nieuwsgierig als ze zijn, willen ze er meer over weten. De dingen die ze ontdekken gaan voorbij de grenzen van het voorstellingsvermogen. Zelfs voorbij de grenzen van leven en dood.

Marina” wijkt in alles af van wat ik had verwacht. Niks geen sfeerbeeld. Niks geen historisch roman over het leven in Barcelona rond 1970. Maar wel een surrealistisch, soms macaber, verhaal. Beeldend gebracht met een spanning die te snijden is. Zafón brengt je aan het speculeren, waarbij de meest bizarre mogelijkheden aan je geestesoog voorbij schieten. Is Marina wel wie ze zegt? En die Germán, waarom moet die steeds naar het ziekenhuis? En uiteindelijk bereikt het boek haar einde; verrassend en ontroerend.

Marina” heet Young Adult te zijn. Daar kan ik me niets bij voorstellen. Daarvoor is het te goed geschreven.

Waardering: 9-/10


Lees “Marina” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *