Livestream – Buddy Tegenbosch

Titel: Livestream
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgever: Best of YA
ISBN: 978 90 003 5697 3

Na de pittige en verwarrende pil “Kafka op het Strand”, was ik toe aan iets lichters. In september 2018 vond het International Literature Festival Utrecht plaats. Hier was op 23 september een hele dag gereserveerd voor Young Adult. Verschillende auteurs uit binnen- en buitenland maakten hun opwachting om over hun boeken te vertellen. Natuurlijk kon ik dat niet missen en kocht ik meteen een ticket. Wat heb ik genoten! Als het dit jaar weer plaatsvindt ben ik er zeker bij. Om extra enthousiast te worden over alle aanwezige auteurs, heb ik besloten van vijf van de zes auteurs voor, tijdens of na het festival een boek te kopen. Ook heb ik natuurlijk van allen een handtekening weten te bemachtigen! Alle boeken zal ik voor jullie recenseren, te beginnen met het boek dat ik gewonnen heb via de Facebook van Buddy Tegenbosch zelf: “Livestream“.

Vol enthousiasme vertelde Buddy op het festival over zijn nieuwe boek “Livestream“. Toen mensen aan hem vroegen waarom hij dit boek heeft geschreven, had hij een hele duidelijke en leuke reden. Naast schrijver is Buddy Tegenbosch namelijk piloot. Als piloot is hij vaak in New York geweest en dat is bij uitstek zijn favoriete stad geworden. Het moest dus vanzelf een keer gebeuren dat een boek van zijn handen zou plaatsvinden in zijn favoriete stad. Hij wist bij zijn werkgever te regelen, dat hij zo vaak mogelijk naar New York vloog, zodat hij op locatie aan zijn boek kon werken. Vaak kon hij daar echter maar een dag blijven, wat hem dan ook motiveerde om het boek ook in één dag te laten afspelen. Hij zocht een leuk cafeetje uit als schrijverscafé en beeldde zich in hoe het avontuur van Rick zich afspeelde.

Personages

De hoofdpersoon uit het boek is Rick. Volgens zijn ouders onderneemt Rick eigenlijk nooit iets. Als Rick uit het niets besluit om naar New York te gaan, zijn zij dan ook erg verrast. Aangezien familie van hen in New York woont, vermoeden zij echter dat het allemaal wel goedkomt en sturen zij Rick op pad. Voor hem is het allemaal nieuw om in zijn eentje op pad te zijn in zo’n grote stad. Toen ik op mijn 16e voor het eerst zonder mijn ouder wegging, was ik op weg naar Houston. Het gevoel dat Rick omschrijft is voor mij dan ook erg herkenbaar. Alles in Amerika lijkt zo veel groter dan in Nederland en daar zonder je ouders rondlopen is op zo’n jonge leeftijd ontzettend spannend. Als Rick in de metro een meisje tegen komt dat ook Nederlands spreekt, voelt hij dan ook meteen een klik.

Het meisje dat hij tegen is gekomen, heet Kris. In alle opzichten lijkt Kris het tegenovergestelde van Rick. Zij lijkt zich prima te vermaken in Manhattan en is meteen aangetrokken tot Rick. Als ze hem van haar idiote plan vertelt om van een flatgebouw af te springen, twijfelt de jongen of hij iets met dit meisje te maken wil hebben. Toch durft hij haar niet alleen te laten en belooft hij haar te filmen als zij haar grote stunt gaat uithalen. Het gaat allemaal echter niet zoals gepland. Kris weet veilig van het gebouw af te springen, maar is daarna plotseling verdwenen. Door de beelden terug te kijken, komt Rick er achter dat ze in een busje is getrokken en is meegenomen. Waarom is Kris ontvoerd en wat heeft zij te verbergen? Rick gaat op onderzoek uit.

Thema’s

Zoals de titel eigenlijk al duidelijk maakt, gaat het boek over een livestream. Een groot gedeelte van het boek heb je echter nog geen idee waar deze livestream over gaat. Zodra dit uiteindelijk duidelijk wordt, belicht dit meteen een actuele discussie. Met de social media van tegenwoordig wordt alles vastgelegd en gedeeld. Dit roept veel vragen op over privacy, maar opent ook een volledig nieuwe markt om geld mee te verdienen. In het boek Livestream wordt hier op een hele originele manier mee omgegaan, die ik in ieder geval niet zag aankomen.

Ook wordt subtiel het thema transgenders behandeld. Ik vind het zelf altijd fijn als dit op een subtiele manier gebeurd. Transgenders zijn onderdeel van onze samenleving en horen daar ook thuis. Hierdoor horen ze ook thuis in een gecreëerde samenleving op papier. Er is wat mij betreft geen reden voor om hen uit de boeken te weren, maar ook niet om hen extra nadrukkelijk naar voren te laten komen, tenzij dit iets toevoegt aan het verhaal. Ik vind dat Buddy Tegenbosch dat in dit boek uitstekend heeft gedaan.

Beoordeling

Al met al heeft “Livestream” mij toch niet zo kunnen bekoren als ik had gehoopt. Ik vond het boek een beetje saai, terwijl Buddy mij door zijn verhaal al erg enthousiast had gemaakt. Misschien had ik hierdoor te hoge verwachtingen. Wel vond ik het erg leuk toen mij duidelijk werd waar de titel op sloeg. Dit had ik mij eerder namelijk nog totaal niet gerealiseerd. De schrijfstijl van het boek vond ik wel heel fijn. Voor mij voegde de trailer (zie onderaan) verder niets toe. Nadat je het boek gelezen hebt, snap je waar de trailer op slaat, maar vooraf zorgde het er niet voor dat ik een goed beeld kreeg.

Al met al verdiende “Livestream” van mij wel een voldoende, omdat ik het met plezier heb gelezen. Het was voor mij echter niet spannend en verrassend genoeg om een hoger cijfer te krijgen. Wel ben ik benieuwd geworden naar het boek “Oog om Oog” van Buddy, aangezien dit bekend staat als zijn beste boek tot nu toe en ik zijn schrijfstijl erg prettig vond.

Waardering: 6/10


Lees “Livestream” zelf!


Koop bij bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.