Hondenjong – Kevin Brooks

Titel: Hondenjong
Auteur: Kevin Brooks
Uitgever: De Harmonie
ISBN: 978 94 633 6046 3

Je kunt de jongen uit de roedel halen, maar krijg je de roedel uit de jongen?

“Hondenjong” speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waar voedsel en water steeds schaarser worden. In het desolate landschap vechten twee volken om overleving. De ene heeft zich teruggetrokken achter een grote muur en wordt steeds kleiner. Het andere volk, de Dau, staat met al haar 750 stamleden te wachten voor de muren. Ondertussen worden de vlaktes beheerst door grote groepen wilde honden.

Bij een overval wordt de kleine Jeet door de honden meegenomen. Hij wordt door een hond geadopteerd en groeit op als een van hen. Jaren later wordt hij door mensen gevangen en weer gerehumaniseerd. Hij werkt mee in de gemeenschap, maar blijft zich altijd een buitenstaander voelen: half mens, half hond.

Het einde nadert…

Dan wordt hij op een missie gestuurd die van vitaal belang is voor de grote Eindslag. Op deze missie redt hij en passant een ontvoerd stamlid en mede hondenjong, Chola Se, op wie hij al jaren een oogje heeft. Eenmaal thuis blijkt er een gevaarlijk spel gespeeld te worden, met misleiding en verraad als hoofdingrediënten. Jeet en Chola Se besluiten alles te doen wat nodig is om hun volk te redden. Maar gaat dat lukken?

Verfrissend en verrassend

Hondenjong” is geschreven door Kevin Brooks. Voor mij is dit een nieuwe auteur, maar hij heeft al een aantal succesvolle YA-boeken op zijn naam staan, zoals Candy en iBoy. Als lezer heb ik dan al snel bepaalde verwachtingen, aangezien het YA-genre altijd een aantal standaardelementen bevat. Inderdaad komen een paar van die elementen ook in “Hondenjong” terug: de buitenstaander, de grote groep die hem niet begrijpt, de onhandigheid rondom gevoelens naar iemand van het andere geslacht.

Maar daar houdt de overeenkomst ook gelijk op. Want Brooks gebruikt die standaardingrediënten dan wel, maar hij geeft er ook een heel eigen twist aan. Daardoor is “Hondenjong” een verfrissend verrassende young adult. Dat leest enorm lekker. Dat Brooks zijn verhaallijn óók buiten de gebaande paden laat verlopen voegt alleen maar toe aan de spanning en de nieuwsgierigheid.

Ik had een mix van “Jungle Book” en “De Hongerspelen” verwacht. Ik krijg iets volstrekt nieuws. Heerlijk!

Waardering: 8,5/10


Lees “Hondenjong” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.