Het Instituut – Stephen King

Titel: Het Instituut
Auteur: Stephen King
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8742 3

Stephen King, de koning van de thriller, komt met “Het Instituut”. Het is een thriller, maar ook een beetje een Young Adult (YA).

Het boek begint zoals een thriller behoort te beginnen: er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Een man hoort dat zijn vlucht overboekt is en kan gebruik maken van een aanbod als hij zijn stoel afstaat. Dat doet hij, en hij komt terecht een een klein stadje in een uithoek. Hier gaat hij, oud-politieman, werken als nachtwaker.

Elders in het land stormt een speciaal team een huis in, doodt de twee volwassenen en ontvoert het kind, Luke Ellis. Luke is twaalf en een waar genie, hij is al aangenomen op twee vooraanstaande universiteiten, zodat hij tegelijkertijd twee studies kan volgen. Tenminste, als hij niet ontvoerd was.

Wakker worden in je eigen slaapkamer, maar toch niet

Luke komt terecht in “Het Instituut”, in een kamer die sprekend lijkt op zijn kamer thuis. En hij is niet alleen, er zijn andere kinderen, die hetzelfde is overkomen. De kinderen worden blootgesteld aan allerlei proefjes en experimenten, die soms erg naar zijn. Maar als ze meewerken, krijgen ze een muntje, waarmee ze snoep kunnen kopen. Maar ook alcohol en sigaretten. Werk je niet mee, dan volgt een zware lijfstraf.

Soms verdwijnt een kind, naar de Achterkant, vanwaar ze nooit meer terugkomen. Het spreekt vanzelf dat Luke niets liever wil dan ontsnappen, samen met de anderen.

Gaande het verhaal ontdekken we dat Luke wat telekinetische vermogens heeft. Anderen zijn telepathisch. De mensen van het Instituut willen deze krachten optimaal gebruiken. Maar, waarvoor?

Interessante mix van thriller en YA

Heel langzaam bouwt Stephen King de spanning in dit boek op. Hij combineert standaardonderdelen van de thriller (onduidelijkheid, verraad, machtsongelijkheid, desinformatie) met ingrediënten van het YA-genre: de stoere jongen, de intelligente held, het aantrekkelijke meisje waar de hoofdpersoon een beetje gek op is… eigenlijk twee genres die niet samengaan, maar die door King op vakkundige wijze tot een soort fusion-product worden samengekookt. Na lezing weet ik nog steeds niet of King nu een thriller heeft geschreven dat ook voor het YA-publiek interessant is, of in zijn eentje de lat voor het YA-genre drastisch hoger heeft gelegd.

Duidelijk is wel dat “Het Instituut” razendlekker wegleest. 542 Pagina’s kan aan het begin een beetje imponerend zijn, maar als je niet oplet, lees je dit boek in een paar avonden uit. En dat komt niet alleen doordat je ineens beseft dat het tijd wordt om te slapen, omdat de wekker over vier uurtjes gaat.

De personages zijn goed uitgewerkt, de onderlinge relaties vloeien op natuurlijke wijze door het verhaal. Zelfs de zonderling speelt een essentiële rol. En als je ervoor open staat, vraagt “Het Instituut” ook aan jou om een moreel oordeel. Wat is nu precies het juiste om te doen…?

Waardering: 8-/10


Lees “Het Instituut” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.