Heksenwaan – Martijn Adelmund & Iris Compiet

Titel: Heksenwaan
Auteur: Martijn Adelmund & Iris Compiet (The Grim Collective)
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
ISBN: 97890 24 564 620

De dertienjarige Nikkie Zeevenslooten heeft nog een week zomervakantie. Ze verveelt zich stierlijk, en mag van haar moeder niet eens gaan shoppen met haar beste vriendin. Haar vader nodigt haar uit om mee naar kantoor te gaan, het gemeentehuis in Oudewater. Gezeten op de Heksenwaag schetst ze een hond als ze een vreemde figuur gewaar wordt. Dan verandert zijn gezicht en is het weer de collega van haar vader. Dit is het begin van een vreemd en beangstigend avontuur vook Nikkie. Ze wordt terechtgesteld en belandt in de plooien van de wereld, waar trollen en heksen andere vreemde gedaanten zich schuil houden. En daar wil je geen kind zijn…

Heksenwaan” is het debuut van Adelmund & Compiet. Deze youngadult fantasy is een verademing na alle vampierverhalen. “Heksenwaan” heeft net voldoende spanning om het griezelig te maken, maar niet teveel om niet meer te kunnen slapen. Nikkie is een herkenbaar karakter, waar je je makkelijk mee identificeert, maar voldoende anders om naar haar avonturen uit te kijken. In de karakterontwikkeling had soms iets meer mogen gebeuren, de personages blijven nog wat eendimensionaal. Maar ja, ze wonen dan ook in een vouw van de wereld. Compiet heeft het boek voorzien van goede illustraties, die goed passen met het schetswerk van het hoofdpersonage. Waarom de begeleidende teksten de inleiding vormen bij de hoofdstukken, maar de tekeningen slechts als een soort bijlage aan het eind zijn opgenomen wordt me niet duidelijk.

Heksenwaan” is wel een leuk debuut. Hopelijk is bij het vervolg nog net iets meer aan de details gewerkt, voor de kritische jonge lezer. Maar het zal zeker geen miskoop zijn als je het meeneemt voor een beginnend puber.

Waardering: 7/10


Lees “Heksenwaan” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *