Gebroken Hemel – Karel Smolders

Titel: Gebroken Hemel
Auteur: Karel Smolders
Uitgever: Uitgeverij Life
ISBN: 978 90 784 3752 9

Karel Smolders, wie kent hem niet? Nou, ik niet. In België is Smolders al een paar keer genomineerd voor een kinderboekenprijs, maar in Nederland is hij wat minder bekend. “Gebroken Hemel” is het eerste boek van hem dat ik in de hand krijg. Of beter, het eerste boek dat zijn hand op mij legt.

Dreiging

Want dat doet “Gebroken Hemel“. Vanaf de eerste pagina neemt het je vast, om je niet meer los te laten. Smolders laat zijn hoofdpersoon al vanaf het begin opmerkingen maken die niet alleen interesse oproepen, maar ook een bepaalde dreiging voelbaar maken. Die hoofdpersoon is trouwens tegen wil en dank hoofdpersoon. Gewoon een jongen in zijn puberteit, met alle bijbehorende onhandigheidjes. Mack is absoluut geen populaire knul. Ook geen nerd, trouwens. Maar gewoon… Mack.

Weet hij veel dat onze wereld elke vier eeuwen botst met de Spiegelwereld. Weet hij veel dat de laatste keer (in 1619) een boef probeerde om een opening te forceren, waardoor de halve stad afbrandde. Weet hij veel dat er een nieuwe botsing zit aan te komen. En weet hij veel, dat Lisa, met wie hij een huiswerk voor Frans moet doen, hier wél heel veel van weet.

Lisa weet dat Mack het allemaal niet weet. En had dat graag zo gehouden. Maar ja, Mack is zo nieuwsgierig, dat hij in het midden van de strijd terecht komt. Een strijd waarin hij, samen met een wat onvriendelijke kabouter moet voorkomen dat de wereld wordt overspoeld door zombies, draken, weerwolven en allerlei ander gebroed uit de hel.

Taalgebruik

“Gebroken Hemel” is een leuk boek. Vlot geschreven met een (voor mij) zeer herkenbare hoofdpersoon. Alleen het taalgebruik is soms wat raar. Als er binnen vijf pagina’s ineens twee keer het woord “nochtans” opduikt, vraag ik me af of Smolders dit vergeetwoord misschien heeft geadopteerd. Maar later komen termen als “alras” voorbij. Ja, dat Vlaams is voor een Nederlander soms een vreemd taaltje.

“Gebroken Hemel” leest daardoor wel wat spannender. Het is immer anders. Minder mooi is echter dat er, naarmate we verder in het boek komen, steeds meer taalfouten verschijnen. Geen grammaticale constructies die uit het Vlaams kunnen stammen, maar gewoon oprechte tikfouten. Dat is toch wel een minpuntje, op dit verder heel erg leuke, bij vlagen zelfs spannende, boek.

Waardering: 7,5/10


Lees “Gebroken Hemel” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.