Elixer – Hilary Duff

Titel: Elixer
Auteur: Hilary Duff
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5819 5

Na haar succes als Lizzie McGuire, een korte zangcarrière, een kledinglijn en een parfum was Hilary Duff blijkbaar toe aan iets nieuws. Dat nieuwe is “Elixer”, een zogenaamd ‘young adult’ boek.

Elixer gaat over de zeventienjarige Clea Raymond. Ze is een succesvol fotojournalist en reist daarvoor de wereld over, samen met haar vrienden Ben en Rayna. Clea’s moeder is een belangrijke politicus en haar vader is chirurg, maar hij is sinds een jaar spoorloos verdwenen.

Na een verblijf in Europa komt Clea erachter dat er op haar foto’s een onbekende man te zien is, die er echter niet is als zij een foto maakt. Het wordt nog vreemder wanneer ze ook over deze man begint te dromen. Enkele weken nadat ze terug is gekomen uit Europa, reist ze af naar Brazilië om daar foto’s te maken van het carnaval. Op het strand ziet ze plotseling de man die op al haar foto’s staat en ze achtervolgt hem. Hoe het komt dat hij op de foto’s staat, wordt niet duidelijk, maar wel ontdekt Clea dat hij iets te maken heeft met de verdwijning van haar vader. Hij zou op zoek zijn geweest naar het elixer van het eeuwige leven en Ben en Clea gaan samen met de man, Sage, ook op zoek naar het elixer. Clea’s dromen gaan ook nog altijd over Sage, maar in haar dromen is ze steeds vier verschillende vrouwen in verschillende tijdperken. Als alle vier de vrouwen wordt ze vermoord en Clea is vastbesloten erachter te komen wat de waarheid is en wat Sage daarmee te maken heeft.
De waarheid is echter schokkend en Sage, Clea en Ben raken verwikkeld in een tragisch liefdesverhaal.

Met “Elixer” heeft Hilary Duff een redelijk debuut. Ze heeft het samen geschreven met een coauteur en het boek is dan ook goed geschreven. Het is alleen erg jammer dat het verhaal constant van genre lijkt te wisselen. Van iets wat begint als een chicklit met een fantasy-element, de onbekende man in de foto’s, wordt het verhaal haast een thriller, maar het eindigt als een tragisch liefdesverhaal.
Er zijn losse draadjes in het verhaal die niet uitgewerkt worden, waarvan de belangrijkste is: wat is er nou precies met Clea’s vader gebeurd?

Daarnaast gaat het boek veel te snel. De eerste nachten, weken, dat Clea over Sage droomt, worden op een pagina afgeraffeld, terwijl dit veel meer had kunnen zijn. Goed uitgewerkt had het zelfs een verhaal voor een grotere doelgroep kunnen zijn. Nu is het toch vooral gericht op jongeren. Dat merk je ook aan het personage Clea zelf. Dat Clea op haar zeventiende al een succesvol fotojournalist is – een fotojournalist die echter geen stukken schrijft, maar alleen fotografeert – komt op mij erg ongeloofwaardig over. Ze heeft de opdrachten voor het oprapen en reist de hele wereld over. Ik denk dat de jonge meiden die het boek zullen lezen, zich er niet aan zullen storen.
Graag had ik gezien dat de verschillende elementen in het verhaal beter uitgewerkt waren en dat het ook wat minder ongeloofwaardig was. Dan zou het boek veel meer mensen kunnen boeien. Dat Elixer goed geschreven is en je toch wel grijpt, redt het verhaal nog enigszins.

Waardering: 6/10


Lees “Elixer” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.