Eerste Leven – Gena Showalter

Titel: Eerste Leven (Everlife deel 1)
Auteur: Gena Showalter
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN: 978 94 027 2340 3

Sinds ik meer Young Adult ben gaan lezen, ben ik opzoek geweest naar een boekenclub die mij leuke Young Adult boeken aan kon raden. Hierdoor ben ik bij the Awesome Book Club uitgekomen. Eens in de zes weken komen zij samen om een Young Adult boek te bespreken. Ondanks dat ik er bij de besprekingen nooit kan zijn, heb ik besloten alle boeken die zij lezen in mijn eigen tempo te lezen. Af en toe als ik vind dat ik mijzelf mag belonen, bestel ik een boek van de lijst, om na het lezen terug te kijken wat de club er van vond. Na het spetterende “Er is geen vorm waarin ik pas”, was ik helemaal toe aan iets minder diep en gewoon spannend. “Eerste Leven” van Gena Showalter, het eerste boek dat the Awesome Book Club heeft gelezen, leek mij daar een uitstekende optie voor.

Gena Showalter is momenteel één van dé schrijvers in het Young Adult genre. Al haar boeken zijn bestsellers geworden en ik was dan ook erg benieuwd wat mij te wachten stond bij het begin van deze trilogie. Zelden heeft een boek mij zo aangetrokken door de kaft als deze prachtige verschijning. Ook het concept van het boek sprak mij erg aan. Het moeten kiezen in welke wereld je na je dood wilt leven, klinkt niet als een makkelijke keuze. Al voordat ik begon met lezen, begon ik mij af te vragen waar ik die keuze op zou baseren.

Is er leven na de dood?

Het grootste thema dat naar voren komt binnen het boek is leven na de dood. Gena Showalter speelt met het idee dat hoe je je gedraagt op Aarde beïnvloed waar je later terecht komt. In de wereld van Showalter moeten mensen in hun eerste leven een beslissing nemen in welk “hiernamaals” zij later willen leven. De keuze is tussen Troika en Myriad. In Troika zijn veel strikte wetten, maar is iedereen door en voor deze wetten gelijk. In Myriad kan iedereen doen wat hij wil, maar zijn de mensen uit hoogstaande families aan de macht. Om het nog ingewikkelder te maken zijn deze twee werelden ook nog met elkaar in oorlog. Als je niet op tijd beslist bij welke wereld je na je dood wilt horen dan kom je als je sterft in je eerste leven (wat wij gewoon sterven zouden noemen) in de wereld van de ongetekenden. Waar Troika en Myriad als twee verschillende versies van de hemel worden aangeprezen, is de wereld van de ongetekenden de hel.

Ten Lockwood

Het verhaal draait volledig om Tenley Lockwood. Ook wel “Ten” genoemd. Het zal niet volledig toevallig zijn dat dit haar naam is, aangezien zij een obsessie heeft met getallen. Door het boek heen blijft ze continu aan het rekenen. De ouders van Ten hebben haar opgesloten in een gevangenis.  In deze gevangenis zal zij opgesloten blijven  (soms zelfs gemarteld) totdat zij een keuze heeft gemaakt tussen de twee werelden. Ook hier komt haar voorliefde voor getallen terug. In de gevangenis maakt zij op de muur een kalender zodat zij weet hoe lang zij al in de gevangenis zit weg te kwijnen.

Zoals verteld moeten mensen in hun eerste leven, een beslissing maken in welke wereld zij later willen leven. Hieruit kunnen zij kiezen tussen Troika en Myriad. Beide werelden zijn totaal verschillend en in oorlog met elkaar. Doordat haar ouders al hebben getekend voor een leven in Myriad, willen zij graag dat Ten dit ook doet. Zij wil echter die beslissing niet zomaar nemen. Door verschillende gebeurtenissen vertrouwt Ten helemaal niemand meer. Helemaal alleen probeert ze de keuze te maken. Sluit ze zich aan bij Myriad, waar de mensen met macht het altijd voor het zeggen hebben, dan ziet ze al haar ouders en vrienden weer. Sluit ze zich aan bij Troika, waar de wetten strikt zijn en voor iedereen gelden, dan verliest ze hen allemaal. Toch neigt ze naar die tweede.

Hulp bij de moeilijke beslissing

Om haar te overtuigen voor een bepaalde wereld te kiezen, sturen beide werelden één van hun land naar de Aarde om Ten te overtuigen. Voor Myriad is dat de stoere jongen Killian. Ondanks de vele ruzies die Ten en Killian in het begin hebben, voelen zij zich steeds meer tot elkaar aangetrokken. Killian laat haar zien dat ook mensen uit Myriad niet per definitie slecht zijn en brengt haar enorm aan het twijfelen.

Troika stuurt Archer naar de Aarde. Een jongen die in eerste instantie niet komt om haar te verleiden, maar om haar te laten zien wat zij kan verwachten van trouwe mensen zoals Troika zelf. Beide jongens proberen Ten met trucjes te overtuigen om zich bij hen aan te sluiten. Terwijl Ten steeds meer in opstand komt tegen de gevangenis en de martelende professor, begint de tijd te dringen. Als ze niet op tijd kiest, dan komt ze in de zielenwereld waar de ongetekenden wonen… Dat wil ze in ieder geval zeker niet!

Voor mij persoonlijk is zo’n driehoeksverhouding al meteen een afknapper. Ik vond het dan ook erg jammer dat Showalter voor deze strategie is gegaan. Wel heeft ze dit op een originele manier aangepakt en heb ik mij er daarom maar overheen gezet.

Overige thema’s 

Zoals eerder aangegeven is het grootste thema van het boek leven na de dood. Het thema religie laat Showalter, bij het kiezen tussen twee verschillende versies van het hiernamaals, achterwege. Toch kan de parallel getrokken worden. De ene religie heeft bepaalde normen en waarden, terwijl een tweede religie hele andere normen en waarden nastreeft. In grote delen van onze wereld zijn verschillende religies nog steeds in oorlog en is het niet de bedoeling vriendschap te sluiten met iemand van “een ander volk”. Zeker is het niet de bedoeling om af te wijken van wat je ouders je hebben geleerd. Door de twee werelden te introduceren brengt Showalter dit onderwerp op subtiele wijzeter sprake. Het zou mij niets verbazen als de vervolgboeken gaan proberen de oorlog tussen de twee volken op te lossen.

Een ander belangrijk thema is liefde. De liefde tussen Ten en Killian is erg ingewikkeld en belemmerd Ten in haar keuze tussen Myriad en Troika. Ook voelt ze een vriendschappelijke liefde voor Archer. Ze weet dat ze niet voor allebei kan kiezen. Ook vroegere liefdes van Ten en Archer spelen een rol. Door het einde van het boek, dat ik niet zal verklappen, verwacht ik dat liefde een nog grotere rol gaat spelen in de volgende boeken in de serie.

Is de inhoud net zo mooi als de kaft?

Het concept van dit boek vond ik echt ontzettend gaaf! “Eerste Leven” wist door de kaft en de omslagtekst mijn aandacht naar zich toe te trekken. De uitwerking had wat mij betreft iets origineler gekund. Het boek zit vol clichés op liefdesgebied, maar ook wat betreft de grote heldin Ten. Het karakter Ten, dat zo geobsedeerd is door getallen, vind ik wel heel leuk omschreven ondanks de clichés. Het is één van de eerste hoofdpersonen die realistisch over komt, omdat ze naast de superheldin ook best wel vaak chagrijnig is. Dit vond ik grappig gedaan. Ook is het verhaal, ondanks de voorspelbaarheid, spannend om te lezen en erg vermakelijk. Voor mij is het duidelijk dat ik deel twee ook ga lezen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt en misschien maakt deel twee mij een stuk enthousiaster over de serie.

Waardering: 7/10


Lees “Eerste Leven” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Eén reactie

  1. Leuk om te lezen wat jij van ‘Eerste leven’ vindt. En veel plezier met de andere boeken. 😀

    Groetjes,
    Jessica – Oprichter The Awesome Book Club

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.