De Studie – Joelle Charbonneau

Titel: De Studie
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0710 0

Altijd gevaarlijk, om zonder enige voorkennis aan een tweede deel van een trilogie te beginnen. Maar dat ik “De Test” niet gelezen hebt blijkt totaal geen probleem bij het lezen van “De Studie”. Charbonneau zorgt er namelijk wel voor dat we voldoende flashbacks krijgen om te begrijpen wat er zich eerder afgespeeld. Eigenlijk wordt deel twee zo alleen maar sterker, want ook de hoofdpersoon, Cia Vale, heeft slechts gebrekkige herinneringen aan De Test waarmee ze haar studieplaats verdiende.

En nu begint dan de studie, aan de Universiteit van het Gemenebest, waar de besten worden klaargestoomd om het land weer te herstellen van de Zeven Oorlogsfases. Na een intake-examen wordt Cia ingedeeld bij de studie Politicologie en begint de ontgroening: een serie riskante opdrachten, waarbij daadwerkelijk levens gevaar lopen. Ondertussen probeert ze te achterhalen wat De Test is. En ook het antwoord op de vraag: Waar gaan alle studenten naar toe die “herplaatst” worden?

De hele sfeer en context van “De Studie” doet aan “De Labyrintrenner” denken. Ook hier een soort post-apocalyptische wereld waarin de werkelijkheid veel schimmiger is dan hij lijkt. Met het soort machtsspelletjes die je doen grijpen naar je hoedje-van-aluminiumfolie. Machtsspelletjes die levensbedreigend zijn, voor de hoofdpersoon, haar vrienden en mogelijk ook de familie. Machtsspelletjes, die zelfs voor de president zelf moeilijk in de hand te houden zijn.

“De Studie” is een lekker leesbaar boek, met een mooie balans tussen de ingrediënten vriendschap en liefde versus verraad en wantrouwen. Mag ik ook deel één en drie…?

Waardering: 7,5/10


Lees “De Studie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *