De ontvoering – John Grisham

Titel: De ontvoering
Auteur: John Grisham
Uitgeverij:
AW Bruna
ISBN: 978 90 229 9894 6

John Grisham is van de succesvolste thrillerschrijvers en met de Kid Lawyer-serie richt Grisham zich nu op een hele andere doelgroep: jongeren. “De Ontvoering” is Grishams tweede jeugdboek over Theo Boone, een dertienjarige jongen die zich helemaal thuis voelt in de wereld van rechters en advocaten. In “De Ontvoering” worden Theo en zijn ouders midden in de nacht uit bed gebeld omdat April, een goede vriendin van Theo, verdwenen is. In hun woonplaats Strattenburg is diezelfde nacht de ontsnapte crimineel Leeper gesignaleerd. Omdat hij vanuit de gevangenis met April correspondeerde, wordt gevreesd dat hij het meisje ontvoerd heeft. Leeper wordt al snel opgepakt en zegt dat ze April nooit zullen vinden. Verder laat de man in meerdere ondervragingen niets los. Theo en zijn vrienden besluiten zelf op zoek te gaan naar April.

Op de eerste pagina van het boek val je al direct in het verhaal. April is ontvoerd en Theo wordt uit zijn bed getrommeld om de politie te vertellen wat hij weet. Hierdoor word je meteen het verhaal in gesleept en wordt het al meteen moeilijk om het boek weg te leggen. Voor wie het eerste boek over Theo Boone niet gelezen heeft, kan het in het begin misschien wat onduidelijk zijn wie hij is. In hoofdstuk drie wordt dit echter uitgelegd, zonder dat het je uit het verhaal haalt. Hiermee is het boek gewoon afzonderlijk te lezen van het eerste deel uit de Kid Lawyer-serie. Halverwege het verhaal, nadat net gebleken is dat het gevonden lijk niet van April is, wordt de vaart echter uit het verhaal gehaald doordat Theo een schoolgenoot moet helpen bij de dierenrechtbank. Dit heeft totaal niets met de verdwijning van April te maken en hoewel het vermakelijk en goed geschreven was, vond ik deze onderbreking toch jammer.
Het boek is eigenlijk bedoeld voor jongeren vanaf veertien jaar, maar ik betwijfel of de schrijfstijl van Grisham veel veertienjarigen zal aanspreken. Het komt toch veel over als een volwassen roman en daarmee zou het misschien meer iets zijn voor jongeren die wat ouder zijn dan veertien. Daarnaast is Theo zelf dertien, maar zijn gedrag, taalgebruik en acties vind ik niet bij een dertienjarige passen. Hij komt een stuk ouder over en ook dat zorgt ervoor dat het boek misschien niet heel veel veertienjarigen zal aanspreken. Voor degenen die wel van een goed boek houden en al wel gewend is aan een meer volwassener schrijfstijl, is “De Ontvoering” zeker een aanrader. Het boek is goed geschreven en leest als een trein. Doordat de spanning je helemaal in het boek sleurt, zal het moeilijk zijn om dit boek weg te leggen voor je het uit hebt.

Waardering: 7/10


Lees “De Ontvoering” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.