De Labyrintrenner 2; De schroeiproeven – James Dashner

Titel: De Labyrintrenner 2; De schroeiproeven
Auteur: James Dashner
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 5658 4

“De Labyrintrenner” was een grote verrassing. Een boek vol spanning, snel geschreven en ijzersterk. Een boek waarin de beklemmende angst van een groep jongens (en één meisje) dat gevangen zit in een labyrint te midden van onvoorstelbare gevaren voelbaar was. Groot is dan ook de cultuurschok die je als lezer in het tweede deel ervaart. Want in “De Schroeiproeven” moeten de overlevenden 150 kilometer door de woestijn afleggen.

Klinkt saai, he? Want wat kan er nu helemaal gebeuren in een grote zandvlakte? Veel. Heel veel.

En natuurlijk is het niet alleen de voettocht van de jongens (en een andere groep) waar dit boek op steunt. De grotere vraag “waar gaat dit allemaal over” wordt in dit deel alleen maar sterker. Hoe meer herinneringen Thomas terugkrijgt, hoe verwarrender het allemaal wordt. Hoe vlakker en overzichtelijker de buitenwereld, hoe meer de innerlijke wereld van de hoofdpersonen een wirwar wordt; een labyrint op zichzelf.

Ruzies, voorzichtige liefde, dreiging, allianties, verraad… “De Schroeiproeven heeft het allemaal”.
Alleen is de spanning anders. Alsof het een lichtere spanning is. Als lezer tast je niet volledig meer in het duister, maar heb je nu het punt bereikt dat je zo je eigen theorietjes gaat ontwikkelen. Komen ze uit of niet…? Wederom moeten we wachten, vol smart, op deel drie…

Waardering: 7,5/10

 


Lees “De Labyrintrenner 2: De Schroeiproeven” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *