De it-girl: Klassiek

Titel: De It-girl, Klassiek
Auteur: Cecily Von Ziegesar
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5690 0

“Klassiek” is het tiende en tevens laatste deel in de It-girlserie van Cecily Von Ziegesar die bekend is geworden met Gossip Girl over de levens van vier jongeren aan de Upper East Side van New York City.
In Gossip Girl gaat het over vier New Yorkse rijke tieners, in de It-girl draait het vooral om Jenny Humphrey – al speelt zij in Gossip Girl ook een redelijk grote rol.

Het verhaal van dit deel draait om de dag van de liefde: Valentijnsdag. Redelijk actueel zou ik denken, aangezien het afgelopen maandag Valentijnsdag was.
Ook op het Waverley is deze dag belangrijk en in de week rond Valentijnsdag worden er allerlei dingen in naam van de liefde gedaan. Onder andere de Perfect Match waarbij de leerlingen aan elkaar gekoppeld worden door middel van een vragenlijst. Er komen verschillende matches uit die op zijn minst twijfelachtig te noemen zijn. Want wat doe je als je aan je ex gekoppeld wordt?
Jenny is ervan overtuigd dat ze gekoppeld gaat worden aan haar nieuwe vriendje Isaac, maar wanneer hij raar doet, vraagt ze zich af of hij wel een Perfect Match is.
Ondertussen is Tinsley is op oorlogspad, want haar zogenaamde vriendin Isla heeft ervoor gezorgd dat ze straf heeft gekregen en iemand als Tinsley – die populair is – pikt dat niet. Tinsley is vastbesloten om haar te laten boeten. Wanneer Isla de plannen van Brett en Tinsley meerdere malen verstoord, wil Brett ook zoete wraak.

En Callie moet kiezen in de liefde tussen de goedgeklede, maar saaie Brandon en Easy waarmee altijd wat te beleven valt. Kan ze niet gewoon voor beide jongens gaan? Kunnen ze niet allebei de ware zijn?

De Gossip Girlboeken van Cecily Von Ziegesar hebben mij nooit zo getrokken, maar bij de It-girl was dit anders.
De It-girl is een oppervlakkige serie over een tienermeisje met de naam Jenny Humphrey dat het op de kostschool Waverley niet altijd gemakkelijk heeft. Zeker niet met vriendinnen als Brett, Callie en vooral Tinsley om haar heen. Het is geen hoogststaande literatuur waarbij over elke zin uren na is gedacht.  Ook in Klassiek is dit niet anders en draait het om het leven op een kostschool rondom 14 februari, Valentijnsdag
Op zich is dit begrijpelijk, want ik denk dat de lezers voornamelijk tienermeisjes zijn die dromen van kasten vol met Chanel, Prada en Louis Vuitton en die stiekem Jenny ook wel zouden willen zijn. En dat heeft de schrijfster goed gezien. Door een spin-off te maken met Jenny als een soort Serena van der Woodsen – 1 van de it-girls in Gossip girl -, maakt ze Jenny populairder.

De personages zijn redelijk standaard en ook wel een beetje erg oppervlakkig, deels omdat je om je oren geslagen wordt met bekende – en onbekende – modemerken . Toch krijg ik niet echt het gevoel dat ze totaal niet uitgewerkt zijn en dat Cecily echt belangrijke dingen heeft laten liggen. Soms blijven personages puur en alleen op papier, maar van Jenny en co heb ik een aardig beeld.
Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon en vanuit chatgesprekken die de verschillende Waverley Owls, zoals de leerlingen heten,  voeren met elkaar over de roddels die rondzoemen als bijen.

Klassiek is een boek dat je erg snel uitleest, maar niet als verloren tijd voelt. Het voelt een beetje als ‘ 1 blokje teveel chocolade’, een soort guilty pleasure. De boeken zijn ook niet per se voorbehouden aan tieners – als twintiger vind ik de serie ook leuk.
Ik denk dat je het boek niet echt lekker kunt lezen zonder de andere 9 delen, omdat het dan een stuk lastiger is om alles te begrijpen.
Ik geef dit laatste boek een 8, het is een waardige afsluiter van de serie.


Lees “It-girl: Klassiek” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.