De Hongerspelen 2: Vlammen – Suzanne Collins

Titel: Vlammen
Auteur: Suzanne Collins
Uitgeverij: Het spectrum
ISBN: 978 90 475 2018 4

“Vlammen” is het tweede deel uit de Hongerspelen trilogie van Suzanne Collins.

Katniss Everdeen (17) heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

De zaadjes die in het eerste deel van deze trilogie werden gezaaid, komen in dit vervolgdeel tot bloei. Waarin het thema van een onderdrukkende regime uit het eerste deel al sterk was, is hij sterker in “Vlammen”,  omdat het plot alles te maken heeft met de opkomende revolutie tegen het Capitool.

Katniss speelt hierin een grote rol en de auteur weet haar innerlijke conflict met deze zware last goed weer te geven; vlucht ze voor haar problemen of gaat ze de strijd aan?

De eerste helft van het boek vond ik lastig door te komen. Er waren veel clichématige situaties, vooral in de romantische gedeeltes: Katniss die verplicht moet trouwen met Peeta, omdat President Snow anders Gale en haar familie dood en het eeuwigdurende liefdesconflict tussen Gale en Katniss, datmaar oppervlakkig beantwoord wordt en blijft. De tweede helft vond ik daarentegen erg goed, onvoorspelbaar zelfs op sommige punten, en het thema werd goed naar uitgediept.
Het einde is een gemene cliffhanger, die je zonder moeite laat hunkeren naar het derde en laatste deel van deze trilogie.

Waar ik wel nog wat over kwijt wil, is de Young Adult-label dat dit boek heeft gekregen. Het eerste deel kwam er nog wel mee weg, maar dit tweede deel zou beter uit de verf zijn gekomen als boek voor volwassenen. Ik vond de romantische gedeeltes erg jeugdig, terwijl ik het thema en de manier waarop deze is uitgewerkt weer erg volwassen vindt. De balans daarin wankelde soms nog wel eens en dat vond ik erg jammer.

Waardering: 8,0


Lees “De Hongerspelen 2: Vlammen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.