De Glazen Troon – Sarah J. Maas

Titel: De Glazen Troon (Deel 1)
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgever: Boekerij
ISBN:

Het is altijd spannend om aan een boek te beginnen, waar je nog geen idee over hebt. “De Glazen Troon” was het eerste boek dat ik las uit de goodiebag van het International Literature Festival Utrecht. Zoals jullie ondertussen gemerkt moeten hebben, ben ik daar met een heleboel boeken weggegaan… Tot nu toe was mijn favoriet “Er is geen vorm waarin ik pas” en op het gebied van spanning, avontuur en fantasy vond ik “Showstopper” het leukst. Veel mensen op het festival hoorde ik klagen, dat ze “De Glazen Troon” allang in hun boekenkast hadden staan. Dat vond ik een goed teken, want dat betekent dat iedereen dit boek kende en in huis wilde hebben.

Een carrière als die van Sarah J. Maas is er één waar ik alleen maar van kan dromen. 32 jaar oud is zij pas. Toch bevat haar oeuvre al 18 bestsellers. Dat is een ongelooflijke prestatie. “De Glazen Troon” is in 2012 haar grote doorbraak geweest. Toen ik dit allemaal las, werd ik steeds enthousiaster. Dat is bij mij meestal gevaarlijk, want dan worden mijn verwachtingen te hoog. Ik kan het echter alvast verklappen: ze heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt!

De nieuwe kampioen van de koning

Het hoofdpersonage uit het boek is Celaena Sardothien. Zij was de beste sluipschutter in het koninkrijk Adarlan, totdat zij werd verraden en opgesloten in de gevangenis. Aan het begin van het verhaal is zij nog aan het wegkwijnen in de gevangenis, maar daar zal snel verandering in komen! De kroonprins van Adarlan, Dorian, heeft Celaena namelijk gekozen om zijn kandidaat te zijn voor het toernooi van de koning. Verschillende belangrijke personen van het hof mogen een kandidaat aandragen. De winnaar van het toernooi zal voor vier jaar de kampioen van de koning zijn en hem beschermen tegen kwaad van buitenaf.

In de verschillende rondes van het toernooi moeten de kandidaten laten zien dat zij slim, sterk en behendig zijn. De kandidaten die verliezen, gaan terug naar waar ze vandaan komen, als ze het al kunnen navertellen. Voor Celaena betekent dit dat zij terug zal moeten naar de gevangenis als zij het toernooi niet wint. Ondanks haar afkeer tegen de koning, wil ze daarom koste wat het kost dit toernooi winnen.

Gedurende het toernooi wordt zij ondersteund door haar persoonlijke trainer en leider van de wachters: Chaol. Ondanks dat Celaena en Chaol continu aan het bekvechten zijn, helpt hij haar om zich voor te bereiden op de zware opdrachten die nog gaan komen. Ook prins Dorian ziet graag dat zijn kandidaat het toernooi weet te winnen en helpt waar dat kan.

Alsof al deze taken nog niet genoeg zijn, worden willekeurige kandidaten in het paleis dood gevonden. Celaena probeert uit te zoeken waar dit kwaad vandaan komt, voordat zij zelf het volgende slachtoffer is. Wat er ook gebeurt: zij wil niet terug die gevangenis in!

Is Celaena de nieuwe Assepoester?

Sarah J. Maas heeft aangegeven haar inspiratie te hebben van het verhaal Assepoester. De scene waarin Celaena van een bal wegrent, is daarvan het beste voorbeeld. Ook is Celaena een meisje dat nooit jurken draagt en altijd vies is. Ze wordt door haar bediendes geholpen om zich toonbaar te maken voor het bal. Dit is iets wat bij het verhaal over Assepoester vandaan komt. Natuurlijk toont de prins ook een bovenmatige interesse in haar, wat de parallel nog duidelijker maakt.

Ook liefde speelt een grote rol in het verhaal. Terwijl je merkt dat Celaena voor zowel Dorian als Chaol gevoelens aan het ontwikkelen is, weet Sarah J. Maas het er niet te dik bovenop te leggen. Zelf vind ik dat erg prettig, want ik houd niet van de overduidelijke liefdesrelaties die soms in boeken naar voren komen.

Celaena staat voor een moreel dilemma. Zij heeft haar hele leven alles er aan gedaan om het koninkrijk tegen te werken. Nu is haar enige kans om te overleven zich aan de kant van koning scharen. Dit dilemma blijft door haar hoofd spoken en wordt langzaam steeds sterker. Mijn vermoeden is dat de keuze tussen trouw blijven aan haar koning of haar intuïtie volgen ook een grote rol zal gaan spelen in het vervolg van deze serie.

Het totaalplaatje

Dit boek vond ik echt fantastisch! Er zijn een heleboel dingen waar ik kritisch over zou kunnen zijn. Zo is het karakter van Dorian ontzettend cliché en nog niet helemaal uitgewerkt. Het is een rijke prins, wil helemaal geen macht, gaat gebukt onder de verwachtingen van zijn vader, we hebben het allemaal wel eens eerder gelezen. Ook komt het nog niet echt duidelijk naar voren dat Celaene een goede sluipschutter is. Ze heeft haar talenten tot nu toe niet nodig gehad en haar karakter is daarom nog niet volledig ontwikkeld.

Ondanks deze minpunten is dit één van mijn favoriete boeken die ik ooit heb gelezen. Het is zo ontzettend spannend geschreven dat ik het met moeite weg kon leggen. De manier waarop de liefde er niet echt bovenop ligt en er vooral gefocust wordt op een dappere heldin is geweldig. De proeven doen mij erg denken aan het boek “Harry Potter en de Vuurbeker” en dat maakte mij ontzettend enthousiast. Ik ben er van overtuigd dat de kleine minpunten, die bij mij vooral in karakterontwikkeling zitten, in de vervolgboeken zullen worden opgelost. De enige reden dat dit boek geen 10 krijgt van mij, is dat zo’n cijfer mijns inziens is bestemd voor een boek zonder minpunten.

Waardering: 9,5/10


Lees “De Glazen Troon” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.