Cinder – Marissa Meyer

Titel: Cinder (The Lunar Chronicles deel 1)
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 90 206 7895 6

Al van jongs af aan vind ik het ontzettend leuk om mee te doen aan wedstrijden. Of het nou wedstrijden zijn waarbij je daadwerkelijk wat moet kunnen, of gewoon een soort loterij, dat maakt me niet uit. De spanning van iets kunnen winnen is gewoon heel vermakelijk. Toen ik voor de grap op het leesmagazine van Bol aan het kijken was en een winactie zag voor een Young Adult Boekenpakket, heb ik dan ook meteen een mailtje gestuurd. Met succes! Ik won en kreeg zeven nieuwe boeken toegestuurd! Allemaal boeken die ik niet zelf heb uitgezocht, wat het alleen maar spannender maakt! Het eerste boek dat ik hiervan ben gaan lezen is “Cinder“.

Ik heb zoveel goede verhalen gehoord over deze boekenserie! Daardoor is dit absoluut het boek uit het boekenpakket waarover ik het meest enthousiast werd. De hele serie is losjes gebaseerd op verschillende sprookjes. “Cinder” is, net als “De Glazen Troon” gebaseerd op “Assepoester“. De omslag doet je hier ook meteen aan denken, aangezien er een robotvoet in een mooie rode schoen op de voorkant staat. Het boek ziet er in ieder geval erg aantrekkelijk uit en ik kon dan ook niet wachten om er aan te beginnen. Ook lees ik voor het eerst sinds lange tijd weer uit een hardcover en dat voelt toch altijd wel net even iets beter!

Cinder de cyborg

Het hoofdpersonage is Linh Cinder. In het toekomstige Nieuw Beijing leeft Cinder als een heel getalenteerde monteur. Van haar jeugd kan zij zich niet veel meer herinneren. Er is haar verteld dat ze een ongeluk heeft gehad met een voertuig. Dat is dan ook de reden dat veel van haar lichaamsdelen zijn vervangen door robotonderdelen. Een mens die op die manier niet meer uit 100% menselijk weefsel bestaat, wordt een cyborg genoemd.

In de futuristische wereld die door Marissa Meyer wordt geschetst, worden cyborgs als tweederangs mensen gezien. Het land wordt geteisterd door een verschrikkelijke ziekte. Om een geneesmiddel te kunnen vinden, worden willekeurige cyborgs opgeroepen om zich met het virus te laten besmetten. Het idee is dat op deze manier een antivirus getest kan worden. Maar tot nu toe heeft nog nooit iemand het virus overleefd.

Cinder woont met haar stiefmoeder en haar twee stiefzussen. Haar stiefmoeder gebruikt Cinder om geld te verdienen, maar wil verder niets met Cinder te maken hebben. Cinder mag niets en wordt door haar stiefmoeder als een stuk vuil behandeld. Eén van haar stiefzussen, Pearl, heeft het gedrag van hun moeder overgenomen en probeert Cinder het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Gelukkig staat Cinder er niet helemaal alleen voor. Altijd aan haar zijde is daar gelukkig de androïde Iko, die met haar (voor een androïde abnormaal) vrolijke persoonlijkheid zorgt voor een beetje luchtigheid in het leven van Cinder. Ook haar andere stiefzus, Peony, kan het heel goed vinden met Cinder en neemt het regelmatig voor haar op. Zelfs kroonprins Kai, die ze ontmoet doordat hij zijn androïde bij Cinder laat repareren, begint het steeds meer voor Cinder op te nemen. Hij weet echter niet dat ze een cyborg is.

Assepoester

Het thema Assepoester is ontzettend leuk in dit verhaal verwerkt. Ondanks dat er echt heel veel elementen van Assepoester zijn overgenomen, is “Cinder” een heel origineel verhaal. Er zitten een stiefmoeder en twee stiefzussen in, er wordt een bal gehouden voor de prins en Cinder (Assepoester) gaat hier stiekem naar toe. Er is van alles te doen om haar schoen/voet, de overeenkomsten zijn overduidelijk. Dat dit alles zich afspeelt in de toekomst is al origineel, maar ook alle afzonderlijke gebeurtenissen gaan allemaal net iets anders dan je zou verwachten.

Ethische vraagstukken

Doordat het verhaal zich in de toekomst afspeelt, speelt robotica een grote rol. Er wordt geschetst hoe Marissa Meyer een toekomst voor zich ziet. Heel voorzichtig wordt ook het onderwerp robots en hun “gevoelens” besproken. Binnen de robotica, de kunstmatige intelligentie en de ethiek is dit een veel besproken onderwerp. Als we zelfdenkende robots maken, hebben deze robots dan ook gevoelens? Moeten wij hen dan behandelen als mensen of nog steeds als voorwerpen? Een erg ingewikkeld onderwerp dat via voornamelijk Iko naar voren komt.

Echte aanrader

Wat een fantastisch boek heeft Marissa Meyer met “Cinder” afgeleverd! Het verhaal leest makkelijk weg en neemt steeds net een andere wending dan verwacht. Sommige dingen zag je wel aankomen,  maar dat is voornamelijk omdat de opbouw er naar toe heel goed is gedaan. Ook de karakters vind ik ontzettend leuk en origineel. Aangezien ik echt iemand ben die van sprookjes houd, vind ik het ook heel leuk dat veel kenmerken van Assepoester bewaard zijn gebleven, zonder dat het allemaal letterlijk is overgenomen.

Het volgende boek, “Scarlet“, gaat over “Roodkapje“. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit boek gaat uitpakken. Nooit eerder heb ik een boek gelezen dat gebaseerd is op Roodkapje en dit lijkt mij ook best ingewikkeld. De serie is ondertussen afgelopen en elk boek/karakter is geïnspireerd op een ander sprookje. Wat mij betreft is deze serie zeker een aanrader!

Waardering: 9,5/10


Lees “Cinder” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.