Caraval – Stephanie Garber

Titel: Caraval (De Duisternis Deel 1)
Auteur: Stephanie Garber
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 210 2270 3

Caraval”, bij sommige uitgevers ook wel “Het Zwarte Hart” genoemd is het eerste deel van de veel geroemde Duisternis serie. Het was onvermijdelijk dat ik deze ging lezen, maar door the Awesome Book Club kwam dit moment sneller dan ik had verwacht. Na de boeken “Onverschrokken en “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum” had ik een boel vertrouwen in deze boekenclub. Deze boeken waren zo leuk, dat Caraval vast ook genieten werd. Uiteindelijk was het heel anders dan ik had verwacht!

Scarlett en Tella

We volgen het verhaal vanuit Scarlett Dragna. Zij leeft al jaren samen met haar zusje Tella en haar wrede vader, nadat hun moeder is verdwenen. De mishandelingen van haar vader zorgen ervoor dat Scarlett verlangt naar een hele andere wereld. Dit lijkt echter onmogelijk, want haar vader heeft alles in de gaten. Al vanaf dat haar moeder is verdwenen, schrijft Scarlett brieven naar de baas van het jaarlijkse Caraval. Tijdens Caraval worden deelnemers verwacht allemaal puzzels op te lossen. De winnaar van het festival vol magie, krijgt een wens cadeau. Scarlett wil met haar wens de situatie voor haar en Tella beter maken en is dan ook vastberaden een keer die wens te winnen.

Tot haar grote verbazing krijgt Scarlett dit jaar eindelijk een reactie. Alles gaat alleen anders dan ze had verwacht. Tella is namelijk verdwenen. Al snel is duidelijk dat de winnaar van Caraval degene is die Tella als eerste terug vindt. Ondanks dat Scarlett weet dat het een spelletje is, begint het allemaal toch bijzonder echt aan te doen. Als de verhalen dat er wel eens doden zijn gevallen bij Caraval haar oren bereiken, begint Scarlett zenuwachtig te worden. Er hangt ontzettend veel van haar overwinning af. Kan ze de mensen in het magische Caraval eigenlijk wel vertrouwen?

Caraval

Caraval” is een soort combinatie tussen het circus uit “Showstopper” en het dodelijke spel van “De Hongerspelen”. Scarlett moet puzzels oplossen om Tella terug te kunnen vinden. Hiervoor moet ze vaak moeilijke beslissingen maken, waarbij vertrouwen een grote rol speelt. Achter alles kan een hint verscholen zijn en niemand is te vertrouwen. Ze leert zichzelf en haar omgeving nog beter kennen en begint te wensen dat ze nooit aan dit hele avontuur was begonnen.

Een veel dieper thema heb ik in dit boek niet perse kunnen vinden. Wel heeft het een ontzettend spannend plot. De puzzels die Scarlett moet oplossen zetten jezelf ook aan het denken. Ook leef je met haar mee en probeer je haar te waarschuwen als ze een domme keuze maakt. Het concept van het Caraval is ook heel bijzonder. Het is een soort toneelstuk waarbij magie wordt gebruikt om het echter te laten lijken. Scarlett vergeet al snel dat het een spelletje is.

Distopie

Zoals eerder gezegd vond ik “Caraval” een ontzettend spannend boek. Naast dat het concept origineel is, word je meegesleurd door de interessante personages. Ook wist Stephanie Garber het zo goed te schrijven, dat ik naar het einde toe steeds emotioneler werd. De verschillende plot twists die voorkomen in het verhaal, hebben me meerdere malen volledig overdonderd.

Wel ben ik benieuwd hoe hier een trilogie van is gemaakt. Voor mij was het verhaal afgerond. Ik hoop dan ook dat de rest van de serie niet te langdradig is. Het volgende deel schijnt zich af te spelen vanuit Tella. Waarom ga ik verder niet verklappen, omdat dit al te veel over “Caraval” verklapt. Wel ben ik benieuwd hoe dit gaat uitpakken en ben ik zeker van plan de vervolgen te lezen.

Als je van spannende distopiën houdt, is “Caraval” zeker een aanrader voor jou!

Waardering: 7,5/10


Lees “Caraval” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.