Buitenbeen – Dirk Bracke

Titel: Buitenbeen
Auteur: Dirk Bracke
Uitgeverij: Abimo
ISBN: 978 90 593 2878 5

“Buitenbeen” is een boek uit de ‘Portret’-serie van uitgeverij Abimo. Deze serie gaat over bijzondere jongeren. In elk deel staat iemand anders centraal. In “Buitenbeen” is dat Delphine.

Delphine is bijna vijftien jaar en zit in een rolstoel. Door een hersenbloeding bij haar geboorte, kan ze moeilijk lopen. Haar tweelingzus Eva kan dat wel gewoon. Delphine wil graag net zoals haar zus door het leven gaan, maar ze heeft daar toch moeite mee.

Op een avond gaat ze met Eva naar een feestje. Daar ontmoet ze een lotgenoot, Robin, die misvormde vingers heeft. Delphine wordt verliefd op hem en met hem onderneemt ze meer dan ze zelf gedurfd zou hebben. Zo gaat ze in de op de uitnodiging van een regisseur om auditie te doen voor een film. Hij blijkt echter andere bedoelingen te hebben. Maar als ze later met Robin naar de bioscoop gaat, wordt ze door een echte regisseur benaderd.

“Buitenbeen” is een young adultboek dat ontzettend snel leest. Delphine wordt meteen geïntroduceerd als jongere met een handicap, die toch graag zelfstandig wil zijn.

Dirk Bracke heeft het zo beschreven, dat je je erg goed kunt inleven in Delphine. Hij vertelt het verhaal op een boeiende manier en weet er goed het tempo in te houden. Het zorgt ervoor dat je het boek in één ruk wil uitlezen.

Je leeft mee met Delphine, maar het is geen medelijden dat je als lezer voelt. Delphine is neergezet als een gewone, onafhankelijke tiener met gebruikelijke tienerproblemen zoals opbloeiende liefdes.

Doordat het echter een boek van een Vlaamse schrijver is, worden er soms andere termen gebruikt dan Nederlandse jongeren gewend zouden zijn. Dit zou echter zeker geen belemmering mogen zijn om het boek te lezen. Het geeft namelijk een goede kijk in het leven van een jongere in een rolstoel.

Waardering: 8/10


Lees “Buitenbeen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.