Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Saenz

Titel: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum
Auteur: Benjamin Alire Saenz
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 94 634 9124 2

Na “De Idioot” was het tijd om iets lichters te lezen. Gelukkig had ik dit boek nog liggen, wat ik voor the Awesome Book Club wilde lezen. Het vorige boek “Onverschrokken” was een groot succes en over dit boek heb ik ook alleen maar lof gehoord. Ook zijn Aristoteles en Dante twee hele interessante figuren waar ik redelijk wat vanaf weet, wat mij nieuwsgierig maakte naar de overeenkomsten met de hoofdpersonages uit dit boek. “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum” staat hoog aangeschreven als homofobie-doorbrekend boek. Ik weet nooit zo goed wat ik mij hierbij moet voorstellen en ik hoopte dan ook dat het niet te gemaakt gaat zijn. In ieder geval is de kaft prachtig en ben ik meteen nieuwsgierig geworden.

Ari

Het verhaal volgen we vanuit de ogen van Aristoteles (Ari). Net als elke puber heeft hij moeite met zijn plekje in de maatschappij vinden. Met twee oudere zussen die al uit huis zijn en een broer die in de gevangenis zit kan hij daar totaal niet over praten. Zijn vader lijkt nadat hij terug is gekomen uit het leger helemaal nergens over te willen praten. Met zijn moeder probeert hij wel eens te praten, maar dat blijft zijn moeder. Daar wil je als puber gewoon niet alles mee delen.

In het zwembad ontmoet hij Dante. Ari schaamt zich eerst, want eigenlijk kan hij helemaal niet zwemmen. Dante helpt hem echter meteen en Ari merkt dat hij zich bij Dante nergens voor hoeft te schamen. Samen ontdekken ze de geheimen van het universum die iedereen moet ontdekken als hij ouder wordt. Als hij ziet hoe de ouders van Dante elkaar liefhebben, gaat hij zelf ook meer nadenken over liefde en het gemis daaraan.

Leuk en humoristisch

De namen van de hoofdpersonages zijn ontzettend leuk gekozen. Waar Dante schrijft en schildert en zich op die manier probeert te uiten, is Aristoteles continu bezig met het filosoferen over het leven. Ari probeert te ontdekken waarom zijn vader zo’n gesloten persoon is. Hij wil ook wel eens weten waarom zijn broer eigenlijk in de gevangenis zit. Waarom mag hij over dat soort dingen eigenlijk niet praten?

Verschillende onderwerpen die bij het opgroeien horen, komen ter sprake. Deze komen voornamelijk naar voren in de vele gesprekken die Ari en Dante samen voeren. Ondanks dat de thema’s zoals liefde en vriendschap zeker niet nieuw zijn, weet Saenz er een hele andere draai aan te geven. Door de persoonlijke gesprekken en de humoristische toon van het verhaal, raak je steeds meer gehecht aan Ari en Dante. Door een paar onverwachte gebeurtenissen weet Saenz je te emotioneren en raak je nog meer betrokken bij het opgroeien van de twee dappere jongens.

Verrassing

Ik weet niet wat ik van te voren had verwacht, maar dit was het zeker niet. Wat een prachtig boek is “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum”. De manier waarop Saenz de pubertijd beschrijft is heel herkenbaar en ontroerend. Je wilt zo graag dat Ari en Dante inzien hoe normaal het is om je af en toe rot te voelen. Het is ook geweldig om te zien hoe ze elkaar er doorheen weten te slepen.

Het boek heeft bij mij veel herinneringen opgeroepen. Het is gek hoe je als puber soms recht tegenover iedereen en alles lijkt te staan. Ineens ga je tegen alles anders aankijken. Hebben je ouders altijd al zo klef gedaan? Of houden ze eigenlijk nog wel van elkaar? Waarom heb ik geen vriendje/vriendinnetje? Wil ik dat eigenlijk wel? Allemaal vragen die iedereen zichzelf wel eens heeft gesteld. Deze vragen passeren in dit boek allemaal de revue. Ook het feit dat Dante op jongens valt en Ari daar in het begin wat moeite mee heeft is heel mooi en respectvol beschreven. Waar ik aan het begin bang was dat het thema homofobie nep over zou komen, is dit juist heel natuurlijk beschreven. Al met al zou ik dit boek zeker aanraden! Het leest luchtig en heeft veel humor, maar de diepere betekenis en herkenbaarheid maakt het een boek om niet te vergeten!

Waardering: 9/10


Lees “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.