Allesbehalve oké – Laura Stevens

Titel: Allesbehalve oké
Auteur: Laura Steven
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1208 1

Slutshaming

“Ik kijk naar een mijn vajayjay en ik wil door de grond zakken bij de gedachte aan hoeveel andere mensen die nu ook hebben gezien. Ik kijk naar een blij, naïef kind dat nog geen idee heeft hoeveel spijt ze zal hebben van deze naaktfoto, die ze spontaan nam op een zorgeloos moment. Dat niet weet dat ze zal twijfelen aan elke man in haar hele leven, en aan diens bedoelingen. Dat zich, boven alles, onzekerder over zichzelf zal voelen dan ze ooit heeft gedaan.” (p.188).

Izzy o’Neill woont bij haar oma, omdat haar ouders toen ze vijf was omkwamen bij een auto ongeluk. Het is geen makkelijk leven, want er is weinig geld. Maar ze heeft goede vrienden: Danny en Ajita en slaat zich met haar sarcastische, soms cynische, humor redelijk goed door het leven. Dit laat de schrijfster ook regelmatig doorschemeren wanneer Izzy zelf commentaar op haar eigen schrijfstijl heeft: “Ze loopt bijna een groep onnozele grietjes omver dat zich als een stel gakkende ganzen in de gang bij het fonteintje heeft verzameld. [Kijk die alliteratie eens. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat jullie dit boek lezen voor de lijst, mag je gerust iets eggen over mijn verbluffende beheersing van literaire stijlfiguren. Tussen ons gezegd en gezwegen was het een gelukkig toeval, maar dat hoeft je leraar niet te weten.]” (p.257)

Tot ze op een feestje seks heeft op een tuinbankje. Iemand maakt hiervan een foto. Op zich al vervelend, maar als er dan een website opduikt genaamd “Izzy, world class whore” zijn de poppen aan het dansen. De ene na de andere (gephotoshopte) foto waarin Izzy van alles met allerlei penissen doet. Maar er verschijnen ook foto’s die ze via de telefoon had gedeeld.

Een klein moment van onnadenkendheid gooit haar hele leven overhoop. Die foto’s komen in allerlei vorm terug, ook uitgeprint en als papieren vliegtuigjes. De hele school keert zich tegen haar, terwijl Izzy zich afvraagt waarom een puber die seks heeft wereldnieuws moet zijn.

De foto’s komen ook in de main stream media, aangezien de jongen op de foto de zoon is van een politicus. En dat betekent dat ook volwassenen ze gezien hebben. Vooral haar wiskundeleraar lijkt wat creepy te worden. De rector onderneemt weinig om het pesten te stoppen. Het is immers allemaal haar eigen schuld?

Slutshaming

Laura Stevens laat in “Allesbehalve oké” heel duidelijk zien dat slutshaming inderdaad allesbehalve oké is. Het aanvallen van een meisje, alleen omdat ze sexueel actief is, kan niet door de beugel. En, zo laat ze haar hoofdpersoon zich terecht afvragen, wat maakt het uit? Is er niet ergens een oorlog, ofzo? Of iets belangrijks? En waarom worden jongens eigenlijk stoer gevonden voor precies hetzelfde gedrag? En waarom doen de mensen die zouden optreden niets?

Invoelbaar

“Allesbehalve oké” is (terechte) aanklacht tegen slutshaming, maar vooral een boek dat het makkelijk maakt om je in te leven in het slachtoffer. En dan ben ik met mijn 38 lentes en Y-chromosoom nog niet eens echt de doelgroep. “Alles behalve oké” is een Young Adult boek dat zich primair richt op meiden, maar ook op mij maakte dit boek grote indruk. Het lijden van Izzy is duidelijk invoelbaar.

Stevens maakt er dan misschien een grapje over, maar eerlijk gezegd denk ik dat dit boek op geen enkele Lijst van een middelbare scholier zou misstaan. Goed, met die opmerking over alliteratie zul je geen indruk maken, maar koppel dit boek aan een bredere context en je zit gebakken. Google maar eens op TED talk Monica Lewinski en je hebt een breder verhaal over social media en seksschandalen, en ook over pesten zul je de nodige bronnen kunnen vinden. Geheid dat je met dit boek punten scoort.

Laura Stevens scoort in ieder geval wel…

Waardering: 8,5/10


Lees “Allesbehalve oké” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.