Aan het Hof van Eden – Joelle Charbonneau

Titel: Aan het Hof van Eden (Deel 1)
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1243 2

Na twee hele verschillende boeken in “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum en “Caraval”, was het tussen mijn Young Adult boeken tijd voor iets totaal anders. “Aan het Hof van Eden” heeft een prachtige omslag, dus dat trok mij meteen. De titel doet een Bijbels verhaal vermoeden. Ook vond ik het van te voren al leuk om te zien dat de serie, maar twee boeken bevat. Vaak is het eerste deel van een serie volledig in gebruik om de wereld waarin het zich afspeelt uit te leggen. Ik hoopte dat dit bij “Aan het Hof van Eden” niet het geval zou zijn. Ik kon dan ook niet wachten om aan dit verhaal te beginnen.

Tweeling

Aan het begin van het verhaal zie je de prachtige band tussen de koninklijke tweeling Carys en Andreus. Afwisselend lees je een hoofdstuk uit het perspectief van Carys en dan vanuit Andreus. Andreus draagt een groot geheim bij zich. De tweeling en hun moeder proberen dit geheim angstvallig voor het koninkrijk verborgen te houden. Zelfs hun vader de koning en hun oudere broer weten niets van het geheim af. De band tussen Carys en Andreus is daardoor alleen nog maar sterker geworden en dit is prachtig op papier gezet.

Als door een complot van binnen het koninkrijk de koning en de troonopvolger om het leven worden gebracht, is er plotseling paniek. Wie moet er nu koning of koningin van Eden worden? Er staat in de wet niet wie van een tweeling de volgende in de lijn van troonopvolging is. Er wordt daarom besloten aan de hand van duels te bepalen wie de nieuwe regent wordt. Ondanks dat Carys en Andreus meteen besluiten dat Andreus de nieuwe koning moet worden, brengt dit de nodige spanning met zich mee. Carys en Andreus worden namelijk verplicht de duels uit te voeren en zien elkaar tot die tijd niet meer. Zij kunnen dus niet overleggen hoe ze de duels gaan aanpakken zodat Andreus wint, zonder dat het opvalt dat ze niet eerlijk spelen.

Kloof

Waar de liefde tussen Carys en Andreus aan het begin van het verhaal centraal staat, voel je een steeds grotere kloof tussen de twee ontstaan. Dit is ontzettend knap geschreven door Joelle Charbonneau. Als lezer zie je de tweeling uit elkaar groeien en probeer je dat wanhopig met je gedachten tegen te gaan. Ook de kleine scheidslijn tussen goed en kwaad is heel interessant in het verhaal verwerkt. Misschien is dit ook de verwijzing naar het hof van Eden zoals we die kennen van de Bijbelse verhalen. Daar was het verschil tussen goed en kwaad ook zo klein, maar vol gevolgen.

De duels die moeten worden doorstaan hebben iets weg van “Harry Potter en de Vuurbeker of “De Glazen Troon”. Het plot is dan ook ontzettend spannend. Overal lijken addertjes onder het gras te zitten. Ook neemt het verhaal een aantal keer een wending die ik niet had zien aankomen. Dit maakt het boek vlot te lezen. Het spannende verhaal komt halverwege het boek pas echt goed op gang, maar laat je vervolgens ook niet meer los.

Originele Young Adult

Ik vond het boek fantastisch. Veel dingen had ik niet zien aankomen en dat vind ik altijd leuk om in een boek tegen te komen. Ook was “Aan het Hof van Eden” erg origineel, zoals ook Maikel in zijn eerdere (wat summiere) recensie al aangaf. Er zijn veel elementen terug te vinden die lijken op andere boeken, maar het geheel maakt het iets totaal nieuws. Ook het open einde vond ik origineel. Ik voel me zo echt gedwongen om het volgende deel ook te lezen. Soms is het jammer als je zo in spanning achtergelaten wordt. Bij dit boek vond ik het echter alleen maar leuk dat het nog niet voorbij was.

Achterin mijn versie van “Aan het Hof van Eden” stond de eerste novelle in het verhaal. “Into the Garden” is nog niet naar het Nederlands vertaald, maar dat gaat hopelijk snel gebeuren. Hierin wordt dieper in gegaan op het verhaal van de moeder van Carys en Andreus. Ik vond haar acties wat willekeurig en ondoordacht overkomen. Het voegde daarom echt wat toe, dat er een boek over haar motieven is geschreven. Hopelijk wordt deze dan ook snel vertaald!

Dit boek is zeker een aanrader voor voornamelijk Young Adult lezers!

Waardering: 8/10


Lees “Aan het Hof van Eden” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.