Zwarte Schapen – C.J. Lyons

Titel: Zwarte Schapen
Auteur: C.J. Lyons
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7057 9

Zesentwintig jaar geleden werd het leven van Caitlyn op zijn kop gezet. Haar vader moest zijn beste vriend, Eli Hale, arresteren voor de moord op een stamhoofd. Eli Hale hield bij hoog en laag vol dat hij schuldig was. Caitlyns’ vader kon echter niet met het gebeurde leven en schoot zich door het hoofd. Caitlyn vond het lichaam.

Nu is Caitlyn Tierney FBI-agent. Haar carrière is even tot stilstand gekomen. Dan wordt ze gebeld door de pastor van de gevangenis waar Hale levenslang uitzit. De man maakt zich zorgen om zijn jongste dochter, die vermist is. Na de nodige twijfels besluit Special Agent Tierney hem te bezoeken. Dan vindt Hale de dood en heeft ze geen andere keuze dan te proberen te achterhalen wat er aan de hand is en ondertussen de vermiste vrouw te vinden. Haar zoektocht brengt haar naar haar geboortestreek, waar motorclub de Reapers ongestoord zijn gang gaat, waar de Cherokee een casino runnen en waar haar familie de nodige invloed heeft. Een streek waar ze niet naar toe wilde. Een streek die ze niet herkent na alle veranderingen. Een streek met een geheim en een onbekende vijand die het niet zit zitten dat ze komt spitten.

Zwarte Schapen” is een spannende thriller met een aantal standaardelementen erin. Maar zoals een zwart schaap in de kudde meteen opvalt, zo staat ook “Zwarte Schapen” wat apart van de rest. Waarom? Vanwege de plotwendingen. In plaats van deze heel expliciet te laten gebeuren, zoals gangbaar, gebruikt Lyons een andere insteek. Zijn plotwendingen zijn geen flits, maar een langzaam opkomende zon. Eerst schemert het, dan wordt het langzaam lichter en ineens zie je het. Hij vertelt lekker zijn verhaal en ineens denk je: “He wacht eens even! Als …. dan betekent dit dat…”.

Als lezer geef je de plotwending vorm in je eigen hoofd, zonder directe aanwijzingen. Geen “Bij de volgende bocht links af” (zoals TomTom dat zegt), maar een route waarbij je het zelf logisch vindt om linksaf te slaan.

Daarmee weet Lyons zich nog wat dieper in je hoofd te wringen en weet hij je als lezer mee te trekken in het verhaal. Met dezelfde inzichten als de hoofdpersoon, maar ook dezelfde twijfels.

Dit boek léés je dus eigenlijk niet, dit boek lééf je.

Absoluut een heerlijke read

Waardering: 9/10


Lees “Zwarte Schapen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *