Zoo – James Patterson & Michael Ledwidge

Titel: Zoo
Auteur: James Patterson & Michael Ledwidge
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 90 234 9877 3

Je zou “Zoo” kunnen beschouwen als een spannende thriller, een beetje in de traditie van “The Planet of the Apes”. Maar je kunt het ook beschouwen als een dringende waarschuwing. Een waarschuwing dat wij, als mensheid, ons eigen leefmilieu danig in de war aan het schoppen zijn.
Eeuwenlang zijn we gewend om bovenaan de hierarchie te staan. Wij, de mens, staan aan de top van de voedselketen. En de dieren, die dienen ons. Ze voeden ons, houden ons warm en bieden gezelschap. Maar zal dat altijd zo blijven? In “Zoo” verandert er iets, waardoor zoogdieren enorm agressief op mensen reageren. Het begint met een paar aanvallen in dierentuinen en op een safarikamp. Maar gestaag trekt het dierenleger op. Ratten komen uit de riolen. Zwermen honden vallen steden aan. De mens is veranderd in een prooi.

Jackson Oz waarschuwt hier al jaren voor. Deze jonge bioloog, die zijn doctoraal aan zich voorbij zag gaan door zijn obsessie met toenemende Mens-Dier-Conflicten (MDC) krijgt eindelijk de erkenning die hij liever niet had willen krijgen. Vindt hij nu wel gehoor bij de beleidsmakers? Weet hij de mensen zover te krijgen dat ze doen wat ze moeten doen?

Zoo” is beangstigend. Al lezend kijk je af en toe naar buiten. En elke keer zie je dieren. Dieren die, in het scenario van Patterson en Ledwidge, van het ene moment op het andere kunnen veranderen in moordzuchtige wezens. Dieren zijn overal. Hoewel we -vooral in de steden- nog weleens denken dat de natuur los van ons staat, is dat niet zo. Het angstbeeld dat Patterson en Ledwidge ons bieden is ronduit angstaanjagend. Maar gelukkig is het allemaal fictie en kan dit nooit echt gebeuren. Toch…?

Wat na lezing blijft is onrust. Een peinzen. Los van de dramatische overdrijving die in dit boek zit, hoe groot is de kans dat iets dergelijks ooit gebeurt? Of, misschien is de betere vraag: hoe groot is de kans dat er nooit een verandering in het machtsevenwicht tussen mens en omgeving komt…?

Ik ben er niet helemaal gerust op.

Waardering: 9/10


Lees “Zoo” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *