Bij zonsondergang – Nora Roberts

Titel: Bij zonsondergang
Auteur: Nora Roberts
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7637 3

De naam “Nora Roberts” is voor mij altijd een grote rode vlag geweest. Zo een schrijver die uit de hand gelopen doktersromannetjes schrijft, niets voor mij. Maar ja, ik had al een paar J.D. Robbs-en gelezen, en dat is stiekem ook gewoon Nora Roberts. Dus laat ik ook eens wat lezen dat ze onder eigen naam leest, dacht ik zo. Ik moet zeggen, ik ben positief verrast.

De hoofdpersoon van “Bij Zonsondergang” is een krachtige, zelfstandige vrouw. Bodine (haar voornaam) staat aan het hoofd van een resort in de Amerikaanse staat Montana, waar gasten de echte Cowboy-ervaring kunnen beleven. Ze leeft een fijn leven in een mooie omgeving, met een liefhebbende familie. Alleen een man in haar leven ontbreekt, al mist ze die niet. Althans, totdat haar kalverliefde Cullen terugkeert. Hij vertrok op jonge leeftijd naar Californië, maar vond het tijd terug te keren. Bodine neemt hem aan op het resort om met de paarden te werken. Vanaf dan is het tussen die twee het clichématige doktersroman. Dat wel.

Maar er speelt meer, want er is een familie-taboe: Alice Bodine is een kwart eeuw verdwenen en nooit meer teruggekeerd. De een is boos op haar, de ander verdrietig, maar niemand weet dat ze al die tijd vlakbij gevangen wordt gehouden door een man die de Bijbel aanbidt (maar het boek een beetje verkeerd begrijpt) en streeft naar echte soevereiniteit voor burgers. Hij heeft Alice jaren geleden “tot vrouw genomen” en haar met mishandeling aan zich onderworpen.

En, alsof het niet genoeg is, er wordt een medewerker vermoord. En een toerist raakt vermist. Dan wordt er een gewonde vrouw gevonden: Alice, die in verwarde toestand -en min of meer per ongeluk- aan haar gevangenis is ontsnapt.

Er speelt dus zat ellende onder de eindeloze hemels van Montana. De familie van Bodine probeert Alice weer een beetje te resocialiseren, terwijl de ene na de andere liefde opbloeit tussen personeelsleden van het resort (en de bijbehorende ranch).

Nora Roberts combineert in “Bij Zonsondergang” dus een paar genres. Dat ze dat kan wist ik al van haar J.D. Robb werk (waar ze sci-fi en thrillers mixt), en nu dus ook het dokters-/streekromannetje met thriller. Heerlijk leesbaar en goed opgebouwd. Roberts neemt uitgebreid de tijd om ons als lezer kennis te laten maken met de personages en hun drijfveren. Naarmate het einde dichterbij komt, groeit bij mij de hoop op een happy end. Tegelijkertijd raak ik bij de uiteindelijke ontknoping wat verward. Op de een of andere manier lijkt Roberts even de weg kwijt en verhaallijnen te mixen die niet gemixt kunnen worden. Maar een pagina verder blijken de lijntjes toch heel goed uit elkaar gehouden te worden, zodat we uiteindelijk tóch een plausibele (en spannende) eindscéne krijgen.

Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor, want jaren geleden heb ik een heel sterke afkeer van deze schrijfster uitgesproken. Nu zie ik dat ik werd gestuurd door vooroordelen. Want eerlijk is eerlijk, ik heb genoten van dit boek. En stiekem droom ik er nu van een Western-resort in Montana te runnen….

Waardering: 8/10


Lees “Bij Zonsondergang” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *