De zomerdromer, een Vierdaagse-thriller – Rudy Dek

Titel: De zomerdromer
Auteur: Rudy Dek
Uitgever: QV
ISBN: 978 94 924 3505 7

Een nieuwe zomer, een nieuwe editie van de Nijmeegse Vierdaagse. En dus ook een nieuwe vierdaagsethriller van Rudy Dek.

Ook dit jaar is Rogier Hoofs, de buschauffeur die bijbeunt als privé detective, de hoofdpersoon. Een vrouw vraagt hem om het leven van haar vader in kaart te brengen. Deze man is recent overleden. Zonder te weten wat hij zoekt, begint Hoofs te snuffelen.

Al snel weten wij als lezer meer dan Hoofs, doordat Dek elk hoofdstuk wisselt van perspectief en tijd. Het blijkt dat de vrouw van de overledene een paar jaar geleden, op de derde dag van de Vierdaagse, is doodgereden. De dader is doorgereden, en worstelt sindsdien met haar schuldgevoel. Ondertussen probeerde de man te ontdekken wat er was gebeurd.

“De zomerdromer” is een wat rustig lezend boek. Hoofs doet zijn onderzoek zonder dat er ook maar enige druk op de ketel staat. Ondertussen is het verleden het verleden. Er staat dus eigenlijk niet zoveel op het spel.

Rustig terugkijken kan best lekker zijn, maar voor een thriller is toch iets meer spanning nodig. Een boek moet je raken, meeslepen, enthousiasmeren. Het moet je doen smeken om onthullingen. En er moet iets op het spel staan. Dat is hier niet het geval. Ja, de uiteindelijke ontknoping is een verrassing, absoluut. Maar Dek neemt een aanloop richting zijn verhaal dat zich uitspreidt over de eerste 150 pagina’s (als het niet meer is). De boel komt gewoon niet op gang, het blijft wat kabbelen.

Dat ligt overigens niet aan de inhoud, want Dek heeft een aantal elementen samengebracht die elk op zichzelf al explosief kunnen zijn: een doodslag, de macht van het geld, idealen, zelfs de MH17 komt voorbij.

De eerdere Vierdaagse-thriller waarbij Hoofs de hoofdrol speelde (“De Dood of de Gladiolen”) had dat gevoel voor urgentie wél/. De ontknoping was daar dan wel geen enorme shocker, maar de opbouw van spanning heeft hij daar wel veel vakkundiger aangepakt.

Het ene boek heeft dus een sterke opbouw, maar zwakke ontknoping. Het andere een zwakke opbouw en een redelijke ontknoping. Dat laat zien dat Dek de elementen wel degelijk beheert. Hopelijk weet hij volgend jaar een editie van de vierdaagsethriller af te geven waarbij hij BEIDE elementen sterk neerzet. Want net als bij de Vierdaagse geldt bij een boek dat je elk onderdeel (marsdag) goed moet lopen wil je de finish halen.

Waardering: 6,5/10


Lees “De Zomerdromer” zelf!

(Koop via Bol.com)

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *